Regija
26

Beograđani zapalili svijeće za žrtve Srebrenice, kordon policije osiguravao skup

Klix.ba
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Više od 200 građana Beograda odazvalo se pozivu u okviru akcije “7000” i zapalilo je svijeće ispred Skupštine Srbije. Istovremeno se okupilo i stotinak pristalica desničarskih stranaka i organizacija, predvođeni liderom SRS Vojislavom Šešeljem.

Kako javlja Blic, policijski kordon razdvajao je suparničke grupe. Šešeljeve pristalice koji su nosile zastave Srbije sa Šešeljevim likom i zastave sa obilježjima četničkog pokreta i skandirale uvrede na račun premijera Srbije Aleksandra Vučića policija je odvojila u prostor iznad Skupštine grada, dok su ispod Skupštine ostali građani koji pale svijeće.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Dušan Mašić, jedan od organizatora akcije #sedamhiljada, pozvao je građane Beograda da dođu večeras u Pionirski park u 23:07 i upale sveće za žrtve u Srebrenici.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Akcija #sedamhiljada je trebalo sutra da se održi, ali je Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranilo sve skupove zakazane za subotu u Beogradu.

Ministar Nebojša Stefanović je objasnio da je za sutra bilo zakazano pet skupova u različitim periodima koje su najavili Zavetnici, Dveri, Inicijativa mladih za ljudska prava, Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih od 1998. do 2000. i građanin Nikola Aleksić.