Kultura
255

Skulptura u londonskoj katedrali: "Žao mi je, žao mi je Sarajevo"

Klix.ba
Katedrala St. Paul u Londonu mjesto je svojevrsne izložbe koja služi kao podsjetnik na užase koji su se dešavali u glavnom gradu BiH.

Autor skulpture muškarca koji drži beživotno tijelo drugog muškarca je ugledni engleski skulptor Nicola Hicks. Skulptura je nasatala 1993. godine, u jeku rata u Bosni i Hercegovini, a u katedrali St. Paul će ostati do kraja ove godine. Sve ovo dešava se uoči obilježavanja stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata.

Bronzana skulptura nazvana "Žao mi je, žao mi je Sarajevo" napravljena je u prirodnoj veličini i postavljena je nasuprot skulpture Henryja Moorea "Majka i dijete". Ovo je svojevrsno sučeljavanje nastanka i prestanka života.

"Prvi svjetski rat odnio je 16 miliona života i opisan je kao 'rat koji će završiti sve ratove'. Ali, sukobi u Evropi nisu stali. U BiH je '90-ih ubijeno blizu 100.000 osoba, 50.000 žena je silovano i više od dva miliona ljudi je raseljeno", kazao je velečasni Mark Oakley.

Paddy Ashdown, bivši visoki predstavnik u BiH, kazao je da je Sarajevo jedan od najvećih gradova na svijetu.

"Ono što je taj grad pretrpio prije 20 godina je bolni ožiljak koji nosi, ne samo BiH, već i svijet. Veoma mi je drago da se skulptura Nicolasa Hicksa nalazi u katedrali St. Paul kako bi se te lekcije naučile", kazao je Ashdown.