Projekt Pomozi.ba
2.1k

U Sarajevu otvoren Restoran dobre volje, kvalitetan obrok za sve ugrožene

L. K.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Humanitarno udruženje Pomozi.ba danas je otvorilo treći Restoran dobre volje u BiH. Ovakvi restorani za socijalno ugrožene stanovnike već postoje u Travniku i Bihaću, a Restoran dobre volje Udruženja Pomozi.ba počinje raditi i u Sarajevu, na adresi Mula Mustafe Bašeskije do broja 7.

Tim povodom, predsjednik Udruženja Pomozi.ba Elvir Karalić potpisao je Memorandum o saradnji s načelnikom Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahimom Hadžibajrićem.

Događaju su prisustvovali i predsjedavajući Općinskog vijeća Mirza Batalović, zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Malik Garibija, kao i pomoćnica načelnika za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica Selma Velić.

"Već dugo smo željeli otvoriti ovakav restoran u Sarajevu, nažalost do sada za to nije bilo prilike. Sretni smo što 2021. godinu možemo započeti lijepim vijestima. Restoran dobre volje je jedna vrsta javne kuhinje, ali mi izbjegavamo naziv 'javna kuhinja', jer smo zamislili nešto drugačiji koncept. Ne radi se o klasičnoj javnoj kuhinji, gdje će ljudi čekati u redu, već je zamišljeno da to bude restoran poput drugih komercijalnih restorana", govori glasnogovornica udruženja Maja Arslanagić.

Dodaje kako kuhari pripremaju gotova jela od zdravih i kvalitetnih namirnica, kao i da će se truditi da hrana bude što nutritivnija i bolja.

"Restoran dobre volje otvoren je za sve socijalno ugrožene ljude iz Sarajeva. Mogu se prijaviti za ovu vrstu pomoći svaki dan od 8 do 16 sati. Za prijavu je potrebno da donesu dokumentaciju koja pokazuje da su socijalno ugroženi ili jednostavno da donesu dokaz o niskim novčanim primanjima. Nakon toga svakodnevno mogu dolaziti po topli obrok", kaže Arslanagić.