Švedska
104

Veliki požar u vodenom parku u Goteborgu, crni dim nadvio se nad gradom

A. L.
Veliki požar zahvatio je novi vodeni park Oceana u švedskom gradu Goteborgu, a veliki oblak crnog dima širi se gradom.

"To je veća vatra. Mi smo na mjestu događaja", kaže Björn van der Kaay, operater alarma i linije u službi spašavanja Geteborga.

Dim od vatre može se vidjeti nad većim dijelom grada a kako kažu svjedoci mogli su se vidjeti i dijelovi tobogana kako otpadaju.

Službe hitne pomoći su izdale VMA, važno obavještenje za javnost.

"Menadžer za spašavanje poziva sve u tom području da uđu u zatvorene prostore i zatvore vrata, prozore i ventilaciju", kaže se u poruci.

Na mjesto događaja je pozvana i policija.

"Trenutno pomažemo spasilačkoj službi u njihovom radu", kaže August Brandt, portparol za medije u policijskoj regiji Zapad.

Saobraćaj u blizini požara se privremeno preusmjerava. Kako javlja SOS alarm, na mjesto događaja stigla je i hitna pomoć a za sada nije jasno da li je neko povrijeđen.

"Možemo potvrditi da se radi o velikom požaru i aktivirali smo naš krizni menadžment. Požar je izbio u južnom dijelu zgrade gdje imamo četiri velika tobogana", kaže Mårten Westlund, menadžer komunikacija u Lisebergu.

Upitan je o tome koliko ljudi je bilo u parku kad je izbio požar.

"Ne znam. Nemamo informacija da bi trebalo biti povrijeđenih, sada smo u postupku da se uvjerimo da je tako. Mi pomažemo hitnim službama sada u akutnoj fazi, a na druge detalje možemo se vratiti u kasnijoj fazi", kaže on.

Lisebergs zabavni park opisuje novi park Ocean kao "vodeni svijet" koji će svoja vrata otvoriti početkom 2024. godine. U bazenu će se nalaziti ukupno 14 vodenih atrakcija. Ukupna površina je 13.600 kvadratnih metara, od čega je vanjski dio 4.000 kvadratnih metara, a zatvorena bazenska sala 6.000 kvadratnih metara, piše Liseberg na web stranici.