Australija
49

Prisjećajući se rata i genocida u BiH Đemila Talić Gabriel rasplakala dvoranu u Sydneyu

S. Š.
U prepunoj dvorani u Sydneyu, u dalekoj Australiji mnogi su i danas zaplakali - neki prisjećajući se rata u BiH, a drugi jer se prvi put susreću sa živim svjedocima ratnih stradanja i izbjeglicama iz BiH.

Naime, na događaju koji je organizirala "Ženska Federacija za mir u svijetu" pod temom "Njena priča" svoj govor održala je Đemila Talić Gabriel, jedna od najistaknutijih članica bh. zajednice u državi Novi Južni Vels, koja je svojevremeno obavljala i dužnost počasne konzulice naše zemlje.

Njen govor nije samo bio inspirativna priča o njenom životu, već i snažna poruka podrške i ohrabrenja svim ženama i djevojkama širom svijeta. Desetinama gostiju po ko zna koji put ispričala je o ratnim razaranjim u BiH, uništavanju jedne zemlje, patnjama naroda, izbjeglištvu…

Sjećanja na genocid, rat i etničko čišćenje ostavila su duboke ožiljke - kazala je, ali ipak nije se predala. Njena volja za preživljavanjem i želja za boljim sutra bili su snažniji od bilo koje prepreke.

"Bila sam sretna jer sam sa svojom djecom uspjela pobjeći od rata. Pomogao mi je srpski policijski službenik kojem dugujem život, ali još uvijek ne smijem reći njegovo ime kako bih zaštitila njegov život. Iako sam bila obrazovana, nisam znala engleski jezik kada sam došla, ali nisam odustajala. Sporazumijevala sam se rukama, mimikom, osmijehom, ali plačući iznutra. Nakon što sam naučila engleski jezik naporno sam radila i obrazovala se kako bi isto mogla priuštiti i svojoj djeci. Moja misija je bila pomoći ljudima bez obzira na religiju, boju kože ili jezik. Ubrzo sam počela raditi kao zdravstvena radnica za žene. Upoznala sam ljude različitih kultura radeći kao prevodilac za ljude iz BiH", istakla je ona Talić Gabriel u svom emotivnom govoru.

Danas je Đemila vlasnica impresivnih titula i dostignuća, članica raznih savjeta i udruženja, kao i uspješna poslovna žena i obrazovana akademkinja. Dokazala je da su mogućnosti beskonačne ako ste odlučni, hrabri u uporni. Posebno je istakla važnost podrške i dostojanstva prema ljudima koji se suočavaju s jezičkim barijerama ili su žrtve nasilja. Njezina poruka o multikulturalizmu i poštovanju različitosti odjekivala je dvoranom.

Na kraju svog govora, Đemila je pozvala na globalnu podršku svim ženama i djevojkama koje se bore za svoja prava, naglašavajući njihovu nevjerojatnu snagu i nepobjediv duh.