Njemački kandidat
91

Dijaspora pisala američkom državnom sekretaru: Schmidt ne može biti visoki predstavnik

B. R.
Christian Schmidt (Foto: EPA-EFE)
Christian Schmidt (Foto: EPA-EFE)
Bosanskohercegovačka dijaspora u Sjedinjenim Američkim Državama je uputila pismo američkom državnom sekretaru kojim je izrazila protivljenje da Nijemac Christian Schmidt bude visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini.

Potpisnici pisma su Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu, Bošnjačko-američka asocijacija iz savezne države Iowa, Bosansko-američki institut za genocid i Zajednica Bošnjaka u Georgiji.

U pismu sekretaru Antonyju Blinkenu su istakli zabrinutost kandidaturom Schmidta za visokog predstavnika. Predstavili su mu se kao predstavnicima bosanskohercegovačke dijaspore širom SAD-a koja ne vjeruje da je Schmidt pokazao viziju, kapacitet i volju da unaprijedi kredibilnu reformu tj. politike koje su orijentisane prema Bosni Hercegovini.

Smatraju da će umjerenom politikom prema akterima segregacije i secesionizma u Bosni i Hercegovini, kao i njihovim pomagačima u Zagrebu, Beogradu i Moskvi samo distancirati zemlju od zapadnih demokratija kojima treba da pripada.

Posebno su zabrinuti zbog navoda da se pokušava dobiti podrška Rusije za Schmidtovu kandidaturu.

"Naročito smo uznemireni zbog navoda da Schmidt i njegovi pretpostavljeni u Berlinu prvi put pokušavaju dobiti podršku Kremlja za kandidaturu, čak i prije nego što je na to pristala Kvinta. Rusija je direktna prijetnja suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine", ukazali su.

"Dobitnik priznanja koje je uručeno optuženima i osuđenima za ratne zločine"

Poručili su da im je neprihvatljiv pokušaj umiravanja ruskog predsjednika Vladimira Putina na račun legitimnih demokratskih i euroatlantskih težnji većine stanovnika Bosne i Hercegovine.

Istakli su da bi podrška njemačkom kandidatu značila i podršku Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ).

"Podržavajući Schmidta SAD bi dopustio Putinu da zadire u regiju. Alarmantno je da je Schmidtova Kršćansko-socijalna unija (CSU) vrlo glasna podrška hrvatskom HDZ-u kao krajnje desničarskoj stranci s velikom antisemitskom bazom u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Schmidt je od HDZ-a dobio Orden Ante Starčevića, priznanje koje je uručeno optuženima i osuđenima za ratne zločine", istakli su.

Mišljenja su da je SAD ostao najvažniji prijatelj i saveznik Bosne i Hercegovine, te su zahvalni zbog toga. Naveli su da kao dijaspora cijene vodstvo novoizabranog američkog predsjednika Joea Bidena da pomogne u okončanju genocida i etničkog čišćenja nesrpskog stanovništva u Bosni i Hercegovini.

"Visoki predstavnik mora štititi državnost Bosne i Hercegovine"

Podsjetili su i na značaj Ureda visokog predstavnika (OHR).

"Iako je ostvaren značajan napredak od kraja rata, OHR ostaje važan institucionalni stub za demokratsku transformaciju. Zato je važno da visoki predstavnik mora biti pojedinac koji razumije moć i odgovornost OHR-a, neko ko je spreman iskoristiti OHR za uspostavljanje pravednog, pravičnog i odgovornog ustavnog poretka za sve građane. Vjerujemo da Christian Schmidt nije ta osoba", potcrtali su.

Za njih visoki predstavnik mora imati jasnu proreformsku i euroatlantsku agendu, te da ima jasnu formulu kako postići ciljeve. Očekuju da će OHR reagovati na one koji podrivaju vladavinu zakona, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Ponovili su da nije prihvatljiv visoki predstavnik koji neće štititi državnost Bosne i Hercegovine, a što podrazumijeva korištenje i bonskih ovlasti.

Podsjećamo, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je jučer telefonski razgovarao sa Schmidtom, te mu je kazao da je stav Republike Srpske da OHR treba biti zatvoren.