Tužilaštvo ZHK
63

Sud u Ljubuškom opet odbio žalbu: Nakon premlaćivanja supruge Buntić ostaje na slobodi

G. Š.
Foto: Ivana Ivanović/Pixell
Foto: Ivana Ivanović/Pixell
Općinski sud Ljubuški ponovo je odbio žalbu Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona koje je predložilo određivanje pritvora bivšem reprezentativca Hrvatske Denisu Buntiću kojeg tereti za porodično nasilje i posjedovanje oružja.

"Izvanraspravno vijeće Općinskog suda u Ljubuškom dana 3.10.2023. godine, donijelo je rješenje kojim se odbija žalba Kantonalnog tužilaštva ZHK Široki Brijeg te rješenje suca za prethodni postupak ovog suda od 29.9.2023. godine potvrđuje u potpunosti", kazali su za Klix.ba iz Općinskog suda u Ljubuškom.

Iz Kantonanog tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona ističu da neće odustati i da će nastaviti sa intenzivnim radom u ovom predmetu.

Podsjećaju da je, nakon što je Izvanraspravno vijeće Općinskog suda u Ljubuškom uvažilo žalbu Kantonalnog tužilaštva ZHK Široki Brijeg i ukinulo rješenje Općinskog suda u Ljubuškom predmet vratilo sucu za prethodni postupak na ponovno odlučivanje.

"Sudac za prethodni postupak je ponovno dana 29.09.2023. godine donio rješenje kojim je odbijen prijedlog ovog Tužiteljstva za određivanje pritvora prema osumnjičenom D.B. protiv kojeg se vodi istraga zbog osnova sumnje da bi u stjecaju počinio kazneno djelo nasilje u obitelji i kazneno djelo nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari", navode iz Tužilaštva ZHK.

Na to rješenje je Kantonalno tužiteljstvo ZHK Široki Brijeg dana 02.10.2023. godine ponovno uložilo žalbu zbog bitnih povreda kaznenog postupka te pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

"Zatraženo je da se žalba uvaži, osporeno rješenje ukine i predmet vrati sucu na ponovno odlučivanje ili da pobijano rješenje preinači i protiv osumnjičenog odredi pritvor. Prema prijedlogu Tužilaštva razlozi za određivanje pritvora su opravdana bojazan da bi osumnjičeni boravkom na slobodi sa sigurnošću mogao utjecati na iskaze svjedoka, odnosno ometati kazneni postupak utjecajem na iste i opravdane bojazni da će ponoviti kaznena djela koja mu se stavljaju na teret", naveli su iz Kantonalnog tužilaštva ZHK.

Tužiteljstvo Zapadnohercegovačkog kantona ističe, da će nastaviti s intenzivnim radom u ovom predmetu.

Bivšeg rukometaša i reprezentativca Hrvatske je supruga Klara prijavila 22. septembra zbog nasilja u porodici. Tada je kazala da ju je pretukao u njihovoj porodičnoj kući u kojoj su živjeli s devetomjesečnim sinom u Ljubuškom, a tokom pretresa je policija pronašla i arsenal oružja.