Crna hronika
81

Kenan Kršo uhapšen zbog terorističkih aktivnosti

Piše: E. F.
Privođenje Krše u prostorije SIPA-e (Foto: SIPA)
Privođenje Krše u prostorije SIPA-e (Foto: SIPA)
Kenan Kršo (39) uhapšen je u jutarnjim satima zbog sumnje da je učestvovao u određenim aktivnostima koje se mogu dovesti u vezu sa terorizmom, saznaje Klix.ba.
Privođenje osumnjičenog (Foto: SIPA)
Privođenje osumnjičenog (Foto: SIPA)

Postupajući po naredbi Suda BiH i Tužilaštva BiH izvršen je pretres stambenog objekta koji koristi osumnjičena osoba s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Izvršenim pretresom pronađeno je i privremeno oduzeto vatreno oružje bez odgovarajuće dokumentacije i drugi predmeti.

Podsjećamo, Kršo je krajem januara za vrijeme džuma-namaza u džamiji na Staroj Breci izazvao nezapamćen incident, uznemirivši džematlije, kada je verbalno napao imama Muhameda Velića.

Naime, Kršo i još dvojica ljudi upali su u džamiju noseći na sebi majice sa zastavom IDIL-a, što je uznemirilo imama i džematlije, da bi potom, u toku hutbe Kršo prekinuo Velića uzvikujući: "Lažeš!", želeći na taj način izazvati sukob sa džematlijama i imamom. Oni su, nakon što su džematlije reagirale na napad na imama, izašli iz džamije.

Foto: SIPA
Foto: SIPA

Kršo se predao i prihvatio da snosi sve posljedice ovog čina, negirajući da je osim njega iko učestvovao u incidentu, a protiv njega je podnesena prekršajna prijava u skladu sa Zakonom o narušavanju javnog reda i mira.

Također, Kršo je pažnju privukao i kada se na Baščaršiji pojavio u majici sa obilježima Islamske države. Tada su ga legitimisali pripadnici MUP-a KS.

Tužilaštvo BiH i policijske i sigurnosne agencije, došle su do saznanja da je ovaj osumnjičeni kraći period boravio na području Sirije, te da ostvaruje kontakte sa osobama pripadnicima tzv. Vehabijskog pokreta iz BiH, koje se kao pripadnici IDIL-a i paravojnih formacija bore na ratištima u Siriji i Iraku što je državljanima BiH zakonom zabranjeno.

Tužitlaštvo BiH nastavlja intenzivne aktivnosti u borbi protiv terorizma i kaznenih djela koja imaju veze sa terorizmom, a zbog povećanog broja predmeta, tužilaštvo je od institucija vlasti u BiH tražilo jačanje kapaciteta za borbu protiv terorizma.