Sarajevo
10

Detalji burne noći na Grdonju: Bomba, pucanje na policiju, požar...

Klix.ba
Ilustracija (Foto: I. Š./Klix.ba)
Ilustracija (Foto: I. Š./Klix.ba)
Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo sinoć su nakon višesatne potrage uhapsili muškarca koji je bacio eksplozivnu napravu u naselju Grdonj. Prema policijskom izvještaju sve je počelo nepropisnim parkiranjem automobila.

U 19:30 sati obaviještena je Policijska stanica Centar, da je u Ulici 105 brigade na Grdonju, kod jednog objekta u privatnom vlasništvu nepropisno parkirano vozilo marke Ford.

Policijski službenici su na adresi obavili razgovor s osobom N.T. i njenim mužem S.T. Prilikom intervencije osoba S.T. je udarila nogom u prednji desni far vozila marke Ford i oštetio ga, a zatim se zatim ubrzano udaljio u kuću, gdje je nakon izvjesnog vremenskog perioda iz kuće bacio eksplozivnu napravu pored parkiranog automobila.

Tom prilikom nije bilo povrijeđenih osoba, a nakon aktiviranja eksplozivne naprave S.T. se udaljio iz svoje porodične kuće u pravcu naselja Grdonj.

Nakon toga je upućeno više policijskih patrola s ciljem pronalaska i hapšenja muškarca. U 20:40 sati jedna policijska patrola primijetila je osumnjičenog koji je potom ispalio jedan hitac iz pištolja prema službenom vozilu u pokretu, a zatim pobjegao.

Potom su u pomoć kolegama stigli i službenici Sektora za policijsku podršku koji u 01:25 sati u mjestu Grdonj, ispod repetitora, locirali i uhapsili osumnjičenog S.T. koji je kod sebe imao jednu ručnu bombu, jedan ručno pravljeni pištolj i dva metka za lovačko naoružanje.

O cijelom slučaju je obaviješten dežurni tužitelj Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Osumnjičeni se tereti za krivična djela izazivanje opće opasnosti, oštećenje tuđe stvari, napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Na osnovu usmene naredbe sudije za predhodni postupak Općinskog suda u Sarajevu, policijski službenici su izvršili pretres kuće osumnjičenog i pronašli i oduzeli jednu improviziranu eksplozivnu napravu i 10 komada metaka-patrona za lovačku pušku.

Prilikom stavljanja osobe pod kontrolu u mjestu Grdonj, došlo je do požara na tom lokalitetu koji je najvjerovatnije izazvao osumnjičeni S.T. Požar je ugasila ekipa PVB Sarajevo.