BiH
356

Zlatko Lagumdžija: Dovest ću arapske investitore u BiH

Anadolija
Komentirajući ovih dana u javnosti prisutnu tezu o tome da iz arapskih zemalja i islamskog svijeta u Bosnu i Hercegovinu dolazi sadaka, a da u Srbiju odlaze milijarde dolara investicija, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija ocijenio je kao se "na tom primjeru vidi koliko je apsurdnih situacija i dvostrukih aršina prisutno kod nas".
Zlatko Lagumdžija
Zlatko Lagumdžija

Lagumdžija je, također, s tim u vezi komentirao i stav vicepremijera Srbije Aleksandra Vučića koji je kazao da će investitorima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) rado preporučiti BiH!

"Kad Arapi ulaze u Srbiju to je biznis i to svi ističu kao pozitivan slučaj, što zaista i jeste. Međutim, kada Arapi hoće da ulažu u BiH onda je to kao visoka politika za koju se vežu političke paranoje uglavnom od strane onih koji me svakodnevno neargumentovano optužuju za sve i svašta, i treba naći milion razloga da se to ne desi. Imam poštovanje prema Aleksandru Vučiću i njegovoj dobroj volji da tom simboličnom izjavom pokaže da je spreman za konstruktivnu promjenu srbijanske uloge u regionalnim političkim prilikama. Međutim, ovdje Vučić nije ni problem, a ni rješenje. Kao i u mnogim drugim slučajevima, do nas je. Što se mene lično tiče, u BiH je kao investitor dobro došao svako i na taj način trebamo zajednički slati poruku gdje god i kad god imamo priliku. Investitori dolaze tamo gdje imaju partnere, povoljne uvjete i stabilno okruženje", govori Lagumdžija u razgovoru s novinarom agencije Anadolija.

Prije nekoliko mjeseci Lagumdžija je prvi put od nezavisnosti BiH u UAE i Katar vodio biznis delegaciju koja je tamo otišla sa konkretnim biznis planovima, studijama izvodivosti...

"Prvi put u dvadeset godina dolazimo sa preciznim i konkretnim projektima. Pa zar to samo po sebi nije sramotno? Vrlo smo jasno rekli: 'Hvala vam na svim ovim godinama podrške, što ste nam pomagali kad je najviše trebalo, ali sada smo došli ne da tražimo milostinju, nego partnerstvo koje podrazumijeva obostranu korist'. Iznenađeni su bili i naši prijatelji koji su navikli da iz BiH dolaze uglavnom vapaji za pomoć. Prvi rezultati se polako naziru. Mubadala Fund je iskazao interes za investiranje u BiH, počeli smo raditi na Sporazumu o zaštiti investicija, zaključili Sporazum o suradnji dva MVP-a, Sporazum o naučnoj-tehničkoj saradnji, a sa Katarom i Sporazum o zapošljavanju radne snage. Nažalost, imali smo dvadeset godina - ne čekanja, nego stalne prezentacije BiH kao 'prosjaka sa ispruženom rukom', naglasio je Lagumdžija, te podvukao:

"Prvi put od nezavisnosti, BiH smo prikazali kao zemlju koja je spremna da se uhvati u koštac sa izazovima moderne ekonomije i globalnih trendova. Prvi put smo se na tržištu stavili u poziciju partnera. Vjerujte koliko god je to teško, jer smo 20 godina trpili potpunu devastaciju ugleda naše zemlje, ipak sam ponosan kada vidim da naša država i privrednici koji ovdje žive i stvaraju privlače veliku pažnju i izazivaju interes velikih svjetskih kompanija i investitora. Nažalost, moramo konstatovati da smo u velikom zaostatku u odnosu na naše susjede, ali isto tako znam da možemo i da imamo potencijal koji smo aktivirali".

Dobri odnosi sa Turskom

Lagumdžija je posebno istakao dobe odnose sa Republikom Turskom.

"Naši su odnosi jako dobri. U političkom smislu vrlo konstruktivni. U Turskoj imamo jakog zagovornika našeg članstva u NATO-u, garanta međunarodnog integriteta BiH. Međutim, mislim da je krajnje vrijeme da i naše ekonomske odnose podignemo na taj nivo političke izvrsnosti. Trebamo i očekujemo više direktnih stranih ulaganja iz Turske u BiH i veći plasman naših roba na tursko tržište. Naravno, to više ovisi o kompanijama, njihovim interesima i biznis logici, nego o odnosima dvije države. Ali to smo zajedno uočili kao potencijal i pokušat ćemo suradnju u budućnosti više usmjeravati na ekonomski teren", komentirao je.

Osvrćući se na situaciju u Egiptu, Lagumdžija je rekao da je "neprihvatljivo da vojska ili bilo ko drugi puca u građane".

"To je za svaku osudu! No, situacija u Egiptu puno je kompleksnija od jednostavnog poistovjećivanja sa bilo kojom stranom. Naprosto zato što trenutno tamo narodni legitimitet imaju i jedni i drugi, ako govorimo u kategorijama demokratske većine, a ne kategorijama ideološke pripadnosti. Ne treba zaboraviti činjenicu da je predsjednik Mursi prvi demokratski izabrani predsjednik sa 52 posto osvojenih glasova i sa još većim ekonomskim očekivanjima u trenutku kada je preuzimao vlast. No, isto tako ništa manje legitimno nije nezadovoljstvo desetina miliona Egipćana koji smatraju da ih je razočarao, prvenstveno zbog vrlo loše ekonomske situacije. U samo dvije godine revolucija je "odnijela" dva predsjednika Egipta, ali je opasno potcrtala ideološke razlike u egipatskom društvu. Takva podjela može imati posljedice ne samo u Egiptu, nego i u cijelom arapskom svijetu", povlači Lagumdžija.

Nemojte potcjenjivati Bošnjake

Nadalje, Lagumdžija je za AA otvoreno govorio i o popisu stanovništva u BiH u oktobru 2013. godine, što je tema u okviru koje su Lagumdžiji i više ljudima iz njegove stranke, također, otvoreno prigovarali da rade protiv interesa Bošnjaka i BiH.

"Smatram da niko nema razloga za strah od popisa. Mi smo stručnjaci da od tehničkih projekata napravimo prvorazredna politička pitanja. Iako će rezultati popisa rezultirati s mnogo važnih podataka, nekako se akcenat stavio isključivo na izjašnjavanje o pitanju etničke pripadnosti. Moj i stav SDP-a su rečeni više puta, ali da još jednom ponovim. Dakle, kako će se ko izjasniti na popisu je njegovo lično pravo i stvar onoga kako se osjeća i niko ne smije uticati na to. Kada su Bošnjaci u pitanju, često imam osjećaj da pojedinci, svjesno ili ne, potcjenjuju, ali i vrijeđaju pripadnike ovog konstitutivnog naroda dovodeći u pitanje da li će se "ispravno" izjasniti. Ja sam duboko uvjeren da su Bošnjaci kao narod vrlo svjesni ko su i šta su. Poslije svih ovih godina od onoga kroz što su prošli oni su potpuno svjesni da su Bošnjaci koji govore bosanski jezik i koje je svojom kulturom i tradicijom u velikoj mjeri odredio Islam", rekao je Lagumdžija.