Traže odgovornost vlasti
32

Zdravstveni radnici "kampiraju" pred Vladom KS: Ne mičemo se dok nam ne ispune zahtjeve

M. G.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predstavnici Osnovne sindikalne organizacije Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo, Sindikata radnika u zdravstvu KS održali su danas, kako su rekli, hitnu pres konferenciju gdje su ponovili svoj zahtjev Vladi KS.

A taj zahtjev je, kako navode, da se sa sindikatima potpiše granski kolektivni ugovor za oblast zdravstva u KS, što je jedini zakoniti preduslov za usvajanje Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

"Jutros smo saznali iz službenih novina da je premijer Forto potpisao odluku kojom se odobrava Ministarstvu zdravstva i članovima tima da započnu pregovore o zaključenju kolektivnog ugovora iz djelatnosti doktora medicine i stomatologije sa sindikatom doktora medicine i stomatologije KS. Kako pregovori ne traju, konkretno s Vranićem, od aprila prošle godine, ta odluka je sama po sebi nezakonita", kazao je član Glavnog odbora Sindikata radnika u zdravstvu KS Jasmin Avdović.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Dodao je da su, nakon neusvajanja dnevnog reda na Skupštini KS 31. marta izgubil vrijeme na prepirke oko toga ko je kriv što se to desilo.

"Niko se nije upitao zašto se to desilo? A ustvari sve se desilo zbog toga što više od 30 mjeseci nije potpisan granski kolektivni ugovor za oblast zdravstva kao jedini zakoniti. Svi znamo da je u međuvremenu u dva navrata potpisan strukovni kolektivni ugovor sa doktorima medicine i stomatologije. U Službenim novinama KS osvanula je Odluka da se pregovaračkom timu Vlade KS odobrava da ponovo službeno pregovora sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije i da s njima potpiše kolektivni ugovor za djelatnost medicine i stomatologije", kaže Avdović.

Dodali su da to Zakon o radu FBiH ne poznaje u smislu donošenja Finansijskog plana ZZOKS.

"S obzirom na to da su oni ovo isto uradili i prošle godine, bez obzira na to što su na to bili upozoreni, mi tražimo neodložno i nedvosmisleno potpisivanje granskog kolektivnog ugovora za oblast zdravstva danas ili do 19. aprila", navodi Avdović.

Zaključili su da je "dosta nezakonitosti te da će ispred zgrade Vlade KS biti sve dok vlast napokon ne pokaže da je politički osviještena i građanski odgovorna i okrenuta prema poštivanju prava i zakona".