Odgovor Dodiku
776

Zahiragić: Donošenje takozvanog ustava RS-a bilo je uvod u agresiju, zločine i genocid

G. M.
Zahiragić: Na BiH je izvršena agresija (Foto: D. S./Klix.ba)
Zahiragić: Na BiH je izvršena agresija (Foto: D. S./Klix.ba)
Haris Zahiragić, član Predsjedništva SDA, reagirao je na večerašnje izjave člana Predsjedništa BiH Milorada Dodika.
"Povodom obilježavanja neustavnog dana ustava RS-a, mediji iz manjeg bh. entiteta kao i iz Srbije, dan pred 1. mart, Dan nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine, preplavljeni su nekakvim obilježavanjem navodnog donošenja ustava tzv. RS-a. Glavni argument koji koristi Milorad Dodik tim povodom jeste da je taj, navodni ustav, donesen prije oružanih sukoba u Bosni i Hercegovini. U Bosni i Hercegovini se nisu desili oružani sukobi, nego je na Republiku Bosnu i Hercegovinu izvršena agresija", navodi Zahiragić.

Dodaje da je referendum o nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine također proveden prije agresije.

"Taj referendum, to jeste volja naroda i građana Republike Bosne i Hercegovine je također međunarodno priznat prije agresije. Također, Republika Bosna i Hercegovina je donijela svoj Ustav prije početka agresije", navodi Zahiragić.

Konačno, možda i najznačajnije, dan donošenja tog tzv. ustava tadašnje paratvorevine, početak je rušenja ustavnog poretka Republike Bosne i Hercegovine, koji je kumulirao agresijom, ratnim zločinima, terorizmom i u konačnici genocidom, ističe on.

"Tim paraustavom Sarajevo je npr. predviđeno kao glavni grad te paratvorevine. Uprkos najdužoj opsadi u modernoj historiji, teroriziriranju i ratnim zločinima, Sarajevo je i danas, kao i tada, glavni grad države Bosne i Hercegovine! Kada smo kod argumenta prisile, Daytonski mirovni sporazum je potpisan pod prisilom, nakon četiri godine agresije i pod prijetnjama međunarodne zajednice", nastavlja Zahiragić.

Zaključuje da nije ni čudo što je Dodik, iako drugačije priča, glasao za ANP.

"Kako i ne bi kada se jedina legalna vojska na teritoriji Republike Bosne i Hercegovine - Armija Republike Bosne i Hercegovine povukla u oslobodilačkom pohodu prema Banja Luci i u pokušaju uspostavljanju efektivne vlasti organa države i na tom dijelu teritorije Bosne i Hercegovine, pod prijetnjom NATO udarima", dodaje on.

Na kraju, ističe da mu je žao mi što se sat pred Dan nezavisnosti moramo baviti ovim brutalnim napadima na istinu.

"Međutim, ni za praznike ne smijemo biti do kraja opušteni, jer kao što vidite oni koji ne vole našu Domovinu ne propuštaju ni jednu priliku za dodatne napade na nju i opasne političke spinove. Sutra je Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, svim patriotima naše Domovine želim da ga provedu u svečanom duhu", zaključio je Zahiragić.