BiH
18

Za harač nikad nije kasno: CIK dvije godine nakon Općih izbora kažnjava članove biračkih odbora

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Centralna izborna komisija BiH (CIK) u prethodnom periodu donijela je veliki broj odluka o odgovornosti osoba koje su na općim izborima 2014. godine radile kao članovi biračkih tijela. Na kućnu adresu dostavljeno im je obrazloženje zaključka CIK-a, uz kaznu od 200 KM, koju moraju uplatiti na račun Ministarstva finansija BiH.

Određeni članovi biračkih odbora navodno su zbog neregularnosti prilikom brojanja glasačkih listića i unošenja podataka u obrasce za zbirne rezultate načinili veliki broj grešaka, i na osnovu obrazloženja CIK-a nanijeli štetu određenim političkim strankama, ili pojedincima, te su prekršili Izborni zakon.

Redakciji portala Klix.ba javilo se nekoliko osoba, kazavši kako su dobili odluku CIK-a, o njihovoj odgovornosti prilikom brojanja i unošenja podataka u zvanične obrasce, uz određivanje kazne od 200 KM i zabranu rada na biračkom mjestu u naredne četiri godine.

Zamjerke CIK-a su da određeni članovi biračkih odbora u predviđenim obrascima nisu upisali ukupan broj važećih glasova po političkim subjektima, te su često upisivali pogrešan broj važećih listića.

Ti propusti su uočeni nakon sprovedenog ponovnog brojanja glasačkih listića, u Glavnom centru za brojanje.

Iz CIK-a ističu kako su svi članovi biračkih odbora prošli osnovnu obuku o radu neposredno pred održavanje Općih izbora 2014. godine, te da svi koji su pogriješili moraju snositi posljedice.

"Centralna izborna komisija upravo okončava proces utvrđivanja odgovornosti i sankcioniranja članova i zamjenika članova biračkih odbora angažiranih na Općim izborima 2014. godine. Uskoro ćemo imati cjelovitu informaciju o tome", kratko su prokomentarisali za Klix.ba iz CIK-a na upit o odlukama koje su donesene.

Nezadovoljni građani koji sada moraju platiti kaznu ističu da je prava odgovornost na članovima općinskih izbornih komisija, te da svaki član biračkog odbora ne može utjecati i jednako biti odgovoran za podatke koji se unose u zbirne obrasce, za što je prvenstveno odgovoran predsjednik biračkog odbora.

Tako će sada veliki broj osoba platiti duplo veću kaznu nego što su zaradili kao članovi biračkih odobora, ako znamo da su svi radili za dnevnicu, te da su u prosjeku plaćeni od 80 do 100 KM.

Izrečenu novčanu kaznu, oni koji su dobili odluku CIK-a morali su uplatiti u roku od osam dana na račun Ministarstva finansija i trezora BiH.