U dvorištu džamije
555

Visoko dobilo prvu biblioteku na otvorenom: Cilj promovisati kulturu čitanja

E. M.
Police za knjige u dvorištu Tabhanske džamije u Visokom
Police za knjige u dvorištu Tabhanske džamije u Visokom
U haremu Tabhanske džamije u Visokom građanima je na raspolaganje stavljena prva biblioteka na otvorenom u Visokom gdje će knjige može uzeti, ali i ostaviti, ko god želi.

Ovaj projekt realizovao je Džemat Tabhana Medžlisa islamske zajednice Visoko koji je preko Facebooka informisao građane o završetu projekta te naveli na koji način mogu istu koristiti.

"Ukoliko imate neku knjigu koja vam više ne treba, koja vam je duplikat, ili jednostavno želite da je još neko pročita, možete je ostaviti u navedene police kako bi bila distupna čitaocima", naveo je ef. Edžnan Hajrić.

Ističu da je biblioteka otvorenja 24 sata dnevno, da neće biti zaključavana, te da bilo kada svi mogu darovati ili posuditi neku knjigu. Ističu da je mogu čitati gdje god žele, ali da je jedina obaveza da je vrate po završetku korištenja.

"Lijepo bi bilo da na knjigu koju darivate napišete kratko jednu rečenicu, npr: 'Ovu knjigu za otvorenu biblioteku Tabhanske džamije dariva, poklanja (navedite ime i prezime)', ili nešto slično. Knjige ne moraju biti vjerskog sadržaja", dodao je ef. Hajrić.

Glavni razlog realizacije ovog projekta krije se u želji da se promoviše knjiga i kultura čitanja, posebno kod mlađih naraštaja. A projekt izgradnje polica i biblioteke na otvorenom realizovali su uz pomoć Wood Teama Visoko i Mega-trans BiH, a police je projektovao Jasmin Sirčo.

"Ova biblioteka kod naše džamije će sigurno uljepšati grad, a pored toga se nadamo da će i zaživjeti i biti od koristi građanima", zaključili su iz Tabhanske džamije Visoko.