Aplicirati mogu od sutra
12

Više prosvjetnih radnika u Tuzlanskom kantonu konačno će dobiti stalno zaposlenje

A. K.
Detalj sa jednog od protesta prosvjetnih radnika u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Detalj sa jednog od protesta prosvjetnih radnika u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Tuzlanski kanton jedan je od onih koji ima veliki broj nastavnika i stručnih saradnika koji godinama ne mogu riješiti svoj radno-pravni status. Zbog toga većinu ljeta provode konkurišući za posao u školama na određeno vrijeme. Međutim, ove godine veći dio njih će dobiti stalni angažman.

Naime, konkursi za prijem nastavnika i stručnih saradnika i drugih zaposlenika u osnovnim i srednjim školama Tuzlanskog kantona bit će objavljeni u utorak, 25. jula 2023. godine. Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona konkurse će raspisati u Večernjem listu.

"Zbog zaključenog okvirnog sporazuma sa kantonalnim organima uprave, dužni smo konkurse objaviti u Večernjem listu. Kako bismo konkurse učinili dostupnim javnosti, njih ćemo objaviti i na web stranici ministarstva, a bit će dostupne i na aplikaciji", kazao je ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović.

Omerović je naglasio da će se ove godine veći dio pozicija raspisati na neodređeno vrijeme, što je značajni iskorak u odnosu na prethodne godine.

Iz resornog ministarstva najavljene su i određene novine kada je u pitanju način prijavljivanja za prijem nastavnika i stručnih saradnika u školama. Pored uobičajenog načina prijavljivanja i slanja dokumenata, kandidati koji žele aplicirati na jednu od brojnih pozicija, moći će to uraditi i online, putem namjenske aplikacije.

"Aplikacija će omogućiti ne samo prijavljivanje na konkursne pozicije, nego će škole i školske komisije putem aplikacije bodovati kandidate i objavljivati rang liste. Rang liste kandidata će biti dostupne na dan naznačen u tekstu konkursa na ulazu u školske objekte i putem aplikacije, a dosadašnja praksa objave svih listi na stranici ministarstva će izostati, zbog zabrane nadležne agencije za zaštitu ličnih podataka", precizirali su iz resornog kantonalnog ministarstva.

Način bodovanja kandidata ostao je nepromijenjen. Inače, aktuelna kantonalna vlast koja je dio mandata imala i u prošlom sazivu, napravila je određene iskorake koji su vezani za konkursnu proceduru, koja je u ranijim godinama, prema tvrdnjama nastavnika, obilovala i određenim nepravilnostima.

Zbog toga su se nastavnici i stručni saradnici koji su konkurisali na neko od radnih pozicija na određeno vrijeme okupljali ispred zgrade resornog ministarstva, ukazujući na anomalije s kojima su se susretali.