BiH
436

Oko 300 Banjalučana na ulicama poručilo: "Džaba ćutite, bit će još gore"

Klix.ba
(Foto: AJB)
Oko 300 Banjalučana okupilo se u podne ispred Narodnog pozorišta Republike Srpske odakle su se uputili ka Palati predsjednika RS-a kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo aktuelnim stanjem i pružili podršku demonstrantima u Tuzli.

Banjalučani su na transparentima poručili "Džaba ćutite, bit će još gore", "Svi smo mi strani plaćenici, državu nam finansira MMF", "Dosta mi je boljeg života! #Tuzla #Banjaluka", "Samo pijan mogu da prebolim društveno stanje i sudbinu zlu", te nazive firmi “Incel“, “UNIS“ i “Čajavec“, kao podsjećanje na sve privatizacije i desetine hiljada radnika koji su u tom procesu izgubili radna mjesta.

Ispred Palate predsjednika demonstranti su uzvikivali "lopove, lopove".

Današnje proteste u Banjoj Luci organizirali su Helsinški parlament građana Banja Luke i Udruženje građana “Oštra nula“ pod motom "Ako vam je dobro, onda ništa".

Unija studenata Republike Srpske oglasila se saopćenjem u kojem poziva studente da bojkotuju proteste "plaćenika".

"Mi studenti jesmo protiv kriminala, korupcije, siromaštva i nepravde, ali smo i protiv toga da naše nezadovoljstvo bude iskorišteno za ciljeve onih koji su debelo plaćeni da se 'bore za pravdu' i koji račune nikada ne polažu nama, već samo onima koji ih plaćaju", saopćeno je iz Unije studenata RS-a.

Protesti su završeni bez incidenata.