Općina donijela odluku
52

Ukinute povlastice za političke stranke prilikom iznamljivanja prostora u Starom Gradu

N. Ž.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Općinsko vijeće Općine Stari Grad je danas, 30. aprila, donijelo odluku o izmjenama i dopunama Odluke o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i poslovnih prostora i rasporedu poslovnih djelatnosti na području Općine Stari Grad Sarajevo.

Kako je objavljeno nakon što je završena sjednica, odluka je usvojena s amandmanom po kojem se ukidaju povlastice za političke stranke u ovoj općini.

Amandman je predložio šef kluba vijećnika Naroda i Pravde Emir Bićo. On je nakon sjednice izjavio kako je sretan što je njegov amandman usvojen, te pojasnio šta je našao sporno u prijašnjem rješenju.

"Naime, do danas su političke stranke imale pravo iznajmljivati poslovne prostore i zgrade po cijeni od samo 1KM po metru kvadratnom. Zaista je to poražavajuća činjenica ako znamo da privrednici koji zapošljavaju radnike, plaćaju poreze i doprinose, pune budžete, a za svoje prostore plaćaju daleko više, odnosno plaćaju komercijalne cijene. Potpuno je nepravedno da političke stranke budu povlaštene, i to smo danas ispravili.

Loš primjer dosadašnje prakse je da npr. Kantonalni odbor SDA za 905, 28 kvadratnih metara prostora kao zakupac Općini Stari Grad plaća zakupninu od svega 672, 82 KM. KO SDA od 1997. godine koristi 309. 23 kvadrata koje plaćaju po 1KM, a neposrednom dodjelom iz 2022. godine postaju zakupci dodatnih 596,05 kvadrata na istoj adresi Obala Kulina bana br. 20 po cijeni od nevjerovatnih 0,61KM po metru kvadratnom. Dakle, za ukupno 905,28 kvadrata, SDA izdvaja svega 672.82KM mjesečno, a sve na štetu budžeta Općine Stari Grad i to za oko 100.000KM godišnje. Iz ovog primjera vidljive su dvije stvari, da današnja izmjena Odluke ima svrhu, ali i da SDA nije bila ni blizu u nemilosti bivšeg načelnika Hadžibajrića kako oni vole istaći, već naprotiv, bili su u izuzetno povlaštenom položaju jer ne postoji ni jedan zakupac koji plaća cijenu od 0,61KM po kvadratu" istakao je Bićo.

U svakom slučaju, od sada će političke stranke morati plaćati zakup po komercijalnim cijenama kao i svi drugi zakupci izuzev boračkih udruženja, udruženja od posebnog interesa za državu, humanitarnih organizacija, DKP-a, vijeća mladih, vjerskih zajednica, državnih organa, kulturnih i obrazovnih institucija i javnog preduzeća čiji je osnivač Općina.