Rast broja zaraženih
46

UKC RS od sutra uvodi restriktivne mjere zbog pogoršanja epidemiološke situacije

S. Š.
Univerzitetski klinčki centar RS u Banjoj Luci (Foto: UKC RS/Facebook)
Univerzitetski klinčki centar RS u Banjoj Luci (Foto: UKC RS/Facebook)
Zbog pogoršanja epidemiološke situacije uzrokovane koronavirusom, Univerzitetski klinički centar RS od sutra zabranjuje posjete pacijentima.

UKC RS je danas uputio obavještenje građanima da će u narednom periodu, posjete pacijentima biti zabranjene, a sve zbog pogoršanja epidemiološke situacije izazvane koronavirusom te porastom skoka pozitivnih osoba na ovaj virus.

"Hospitalizovani pacijenti treba da nose zaštitnu masku pri izlasku iz bolesničke sobe, te je potrebno smanjiti kontakte i kretanje van bolesničke sobe", saopćeno je iz UKC-a RS.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske objavilo je, da je prema posljednjih podacima, virus laboratorijski potvrđen kod 175 osoba. Prijavljena su dva smrtna slučaja, a na respiratoru su tri osobe na UKC-u RS-a.

Trenutno je ukupаn brој hоspitаlizоvаnih u RS 89, u Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе 45, а u оstаlim bоlnicаmа 44.

Važno je biti oprezan jer je sasvim izvjesno da dolazi do porasta broja oboljelih. Nova varijanta omikrona brže se prenosi, a Evropske agencije za zdravstvo i medicinu objavile su preporuke za tzv. drugu booster dozu, odnosno četvrtu vakcinu protiv koronavirusa, sa naglaskom na osjetljive grupe i osobe starije od 60 godina.