Kod Narodnog pozorišta
0

Uk najavio početak izgradnje arheološkog parka u centru Sarajeva

L. S.
Foto: Nihad Uk Facebook
Foto: Nihad Uk Facebook
Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk najavio je početak izgradnje arheološkog parka na uglu ulica Kulovića i Branilaca Sarajeva gdje se nekada nalazila Kalin hadži Alijina džamija.

Uk je naznačio da je trebalo dosta vremena za savladavanje mnogobrojnih administrativnih prepreka.

"Posebno mi je drago kada neke moje inicijative dođu do procesa realizacije. Trebalo je dosta vremena za savladavanje mnogobrojnih administrativnih prepreka ali konačno ćemo još jednoj lokaciji u centru Sarajeva udahnuti novi život i dati sjaj kakav zaslužuje", najavio je Uk.

Općina Centar na čelu sa načelnikom Srđanom Mandićem uz pomoć Vlade Kantona Sarajevo ulazi u proces izgradnje Arheološkog parka Kalin hadži Alijina džamija.

"Projektom su predviđene faze restauriranja i konzerviranja pronađenih ostataka džamije, mekteba, stambenog objekta i harema te faza pejzažne arhitekture i iluminacije. Intervencije u samom arheološkom parku su minimalne, dok će pejzažna arhitektura i iluminacija biti u sluzbi komunikacije vrijednosti lokaliteta. Sarajevu se uskoro vraća još jedan ukras u samom Centru", poručio je Uk.

Podsjećamo, na uglu ulica Kulovića i Branilaca Sarajeva nekada se nalazila Kalin hadži Alijina džamija koja je tu egzistirala od 1535. do 1947. godine. Harem džamije je imao dva ulaza, a vakuf je uz džamiju napravio i mekteb. U haremu se nalazila kamena česma sa koritom, a tu su ukopani članovi poznatih sarajevskih porodica te kćerka osnivača džamije i braća Kulović.

Džamija je porušena 1947. godine kada su socijalističke vlasti na tom lokalitetu izgradile park i stambenu zgradu u kojoj su bili smješteni činovnici i vojni oficiri. Poslije je park nazvan po slovenskom pjesniku Francu Prešernu.