Uručeno EU delegaciji
0

Udruženja iz BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske potpisala izjavu podrške otvaranju pregovora BiH i EU

A. Ku.
Foto: Mreža za izgradnju mira
Foto: Mreža za izgradnju mira
Udruženje Mreža za izgradnju mira organizovalo je u Sarajevu skup predstavnika organizacija civilnog društva u BiH i Igmanske inicijative iz zemalja okruženja na kojem je potpisana zajednička izjava podrške otvaranju pregovora BiH i Evropske unije (EU) za pristupanje EU.

Nakon preporuke Evropske komisije Evropskom vijeću da BiH započne pregovore sa Evropskom unijom (EU), organizacije civilnog društva (OCD) iz BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije pružaju punu podršku pokretanju pregovora i pristupanja BiH Evropskoj uniji.

Zajedničku izjavu koju su danas potpisali predstavnici Mreže za izgradnju mira i Igmanske inicijative, odnosno organizacija iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, na današnjem prijemu u prostorijama Delegacije Evropske unije u BiH predali su zamjeniku šefa Delegacije Evropske unije u BiH Adebajou Babajide, koji je naglasio bitnost podrške organizacija civilnog društva na putu Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji.

"Predali smo izjavu zamjeniku šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini kojom smo apelovali na članove Evropskog vijeća da prihvati preporuku koja je došla iz Evropske komisije da se konačno započne sa otvaranjem pregovora sa BiH, u prvom redu radi građana ove države, jer nam treba i malo optimizma od Evropske unije sa željom da BiH i njeni političari pokažu daleko veći stepen odgovornosti i prema građanima BiH i prema Evropskoj uniji koja nam pruža novu šansu da u dogledno vrijeme postanemo dio te velike evropske porodice. Nama trebaju evropski standardi, vladavina prava, poštivanje ljudskih prava, ustavni patriotizam, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, koji su nam potrebni zbog nas, a ne Evropske unije. Uz pomoć Evropske unije bit ćemo efikasniji i ispuniti sve uslove, ne pod pritiskom nego stvarno odgovornim ponašanjem naših političara", kazao je Vehid Šehić, član Igmanske inicijative iz BiH.

Kako je naglasio Šehić, ova izjava je od veliek važnosti za budućnost BiH.

"Ova izjava je izjava za budućnost Bosne i Hercegovine i jedino mi u Bosni i Hercegovini treba da se vraćamo u prošlost i da se suočimo sa svim onim što je bilo i što otežava političku stabilizaciju ove države", dodao je Šehić.

Aleksandar Popov, predstavnik Igmanske inicijative za Srbiju naglasio je bitnost ove regionalne inicijative.

"Važno je istaknuti da je ovo regionalna inicijativa organizacija civilnog društva, ne samo organizacija iz Bosne i Hercegovine, organizacija iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije. Igmanska inicijativa je tokom cijelog svog rada radila na obnavljanju razumijevanja i povjerenja između naših naroda", kazao je Popov.

Članstvo BiH u Evropskoj uniji je veliki doprinos regionalnalnoj stabilnosti i saradnji država koje dijele zajedničku istoriju, jezike, probleme i uspjehe usljed sličnih društveno-političkih i geo-straških i etničkih specifičnosti. Članstvo Bosne i Hercegovine, ali i svih država regiona u EU je garant održanja trajnog mira i razvijanja demokratskh standarda i vrijednosti.

Perspektiva članstva u EU izuzetno je snažan poticaj za nastavak već započetih reformi u BiH i pokretač procesa koji treba da omogući stvaranje ekonomske, pravne, organizacione i socijalne strukture i društva u kojem je zagarantovano poštovanje ljudskih prava.