Pješače 100 kilometara
109

Učesnici Marša mira: Naša je obaveza da prođemo krvavim putem kojim su koračali nevini Srebreničani

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Marš mira sa blizu četiri hiljade osoba jutros je iz Nezuka krenuo ka Potočarima. Među učesnicima nalaze se pripadnici svih generacija, koji su jedinstvenog stava da je njihova obaveza proći krvavim putem kojim su koračali nevini Srebreničani.
Učesnici Marša mira u trodnevnom pješačenju proći će izvornom stazom dugom nešto više od 100 kilometara, kojom su u julu 1995. koračali brojni Podrinjci, u nadi da će izaći na slobodnu teritoriju i na takav način se spasiti od agresora.

Među najmlađima ove godine je i 15-godišnji Meldin Avdić iz Francuske, koji je porijeklom iz naše zemlje.

"Moji roditelji su izgubili članove porodice u genocidu, a oni su mi govorili da je veoma važno da se ne zaboravi sve ono što se dešavalo za vrijeme rata. Nakon njihovih priča me povukla želja da učestvujem u Maršu mira, tako da sam ove godine prvi put", naveo je Avdić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Meldin će skupa koračati sa Mehmedom Hodžićem, koji nam je kazao da je veoma važno da se ne zaborave žrtve genocida počinjenog u Srebrenici.

"U školama se tek sada počelo govoriti i učiti o svemu što se dogodilo i to je veoma važno jer mlađe generacije nedovoljno znaju o genocidu počinjenom u Srebrenici", kratko nam je rekao Hodžić.

Među učesnicima i ove godine se nalaze oni koji su preživjeli na putu spasa, a jedan od njih je Enver Musić.

On se sa 16 i po godina dobrovoljno priključio Armiji RBiH, a na slobodnu teritoriju je izašao nakon šest i po dana, koliko je proveo po okolnim šumama, probijajući se do Nezuka.

U prilično emotivnom razgovoru nam kaže da je on od 1995. godine mrtva osoba.

"Ja sam vam doslovno živi mrtvac, živim bol i tugu koja je neopisiva. Svaki trenutak preostalog dijela života zasigurno će biti u slikama koje pamtim iz tog perioda, poput nevinog prijatelja koji je bio civil, a ostao je ranjen, čekajući tešku smrt", kaže nam Musić, dok nam pokazuje jedan od gelera koji su pronađeni u tijelu njegovog prijatelja.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Svake godine ga sjećanja posebno potresu jer u Maršu mira prolazi lokalitetima na kojima su ubijeni brojni njegovi najmiliji.

"Teško mi je što učestvujem u Maršu mira, ali nekako se lakše osjećam uz prijatelje koji su sa mnom ovdje, a sve to su isto proživjeli", dodaje on.

Nakon Nezuka, učesnici Marša mira su se izvornom trasom zaputili prema Baljkovici, Padlogu, Crnom vrhu, Snagovu, Liplju, Kamenici, Glodu, Udrču, Đugumima, odnosno Mravinjcima, Kamenici, Buljimu, Jagnjićima, Budaku te u konačnici Potočarima. Tamo se njihov dolazak oćekuje u ponedjeljak oko 18 sati.