BiH
2

Učenici u devet škola u Sarajevu će od sada moći učiti i turski jezik

Piše: E. G.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Kanton Sarajevo je od ove školske godine među pet onih u kojima će učenici moći odabrati turski jezik kao drugi strani u osnovnim školama. Turski jezik će se od ove školske godine učiti u devet škola, a u redovnoj nastavi ga je odabralo 150 učenika.

Pored Kantona Sarajevo učenici još četiri kantona već imaju mogućnost izabrati ovaj jezik, a to su Hercegovačko-neretvanski u kojem ga uči 850 učenika, Bosansko-podrinjski kanton gdje je turski odabralo 95 učenika, Zeničko-dobojski gdje ga uči 1.660 učenika i Srednjobosanski sa 700 učenika.

"Ovo je izborni predmet, a djeca i roditelji ga mogu izabrati po istim uvjetima kako su do sada mogli birati njemački, francuski i arapski u KS. Nadam se da ćemo u sljedećoj i narednih godina toj porodici jezika moći dodati španski, talijanski, kineski, ruski... Prije nego se pristupilo potpisivanju ovog ugovora između Ministarstva i Turskog kulturnog centra Yunus Emre Rabia Bozkurt, sprovedena je anketa u devet škola i oko 150 učenika je iskazalo interesovanje da uči taj jezik. Ovo je pilot projekat, a od sljedeće godine će svi učenici u svim školama moći popuniti anketu i reći jesu li za to da im se uvede i ovaj jezik, no prije toga ćemo analizirati rezultate iz prve godine", kazao je ministar obrazovanja, nauke i mladih Damir Marjanović.

Od sljedeće godine će i učenici iz jezičkih gimnazija u KS moći birati turski kao jezik kao treći, a već kasnije i ostale škole. Profesore koji će prve dvije godine predavati turski u sarajevskim školama će finansirati Yunus Emre centar.

Pored centra Yunus Emre i Ministarstva, protokol je potpisao i turski ambasador u BiH Ahmet Yildiz. On je između ostaloga kazao i to kako je zahvaljujući poznavanjima stranih jezika postao diplomata, a svim učenicima u BiH koji se trude naučiti strane jezike je također poželio da im oni budu od velike koristi u životu, pa i u diplomatiji ako se odluče krenuti tim putem.

"Ovo je velika čast za sve turske diplomate u BiH. Nadamo se da ćemo uspješno sarađivati i izvršiti svoje dužnosti vezane uz učenje turskog jezika ovdje. Tek kada sam postao diplomata saznao sam da se turski jezik priča čak više i od arapskog, pa neka nam je sa srećom u ovom projektu", kazao je Yildiz.

Bogat si onoliko koliko jezika govoriš, bila je poruka nosilaca ovog projekta.