Negiranje 1. marta
222

U Republici Srpskoj sutra normalan radni dan, danas se slavi "dan prvog ustava RS-a"

G. M.
Banja Luka: I dalje se ne prihvata Dan nezavisnosti (Foto: E. M./Klix.ba)
Banja Luka: I dalje se ne prihvata Dan nezavisnosti (Foto: E. M./Klix.ba)
U Republici Srpskoj sutra će biti normalan radni rad, s obzirom da u ovom entitetu i dalje ne prihvataju 1. mart kao Dan nezavisnosti BiH.

Podsjetimo, građani BiH u domovini i inostanstvu 1. mart obilježavaju kao Dan nezavisnosti što predstavlja jedan od najvažnijih datuma naše države.

Nažalost, iz RS-a i ovaj put, kao i prethodnih godina, negiraju ne samo legitimnost ovog praznika, već i historijsku važnost ovog datuma i opravdanost njegovog obilježavanja.

Podsjetio da je gotovo dvije trećine Bosanaca i Hercegovaca različitih narodnosti i vjeroispovijesti izlašlo na historijski referendum 1992. godine kada su odabrali slobodu i nezavisnost.

Stoga nema nikakve dileme da je riječ o datumu koji je uistinu prekretnica kada je riječ o osamostaljenju naše zemlje i da je jedino ispravno da se on obilježava kao Dan nezavisnosti.

Ne žele "nametanja"

No, iz RS-a stižu drugačiji glasovi. Zamjenik predsjednika SDS-a Milan Radović, između ostali, oglasio se danas i kazao da se 1. mart ne slavi u Republici Srpskoj i da ne dolazi u obzir nametanje rješenja o praznicima.

Oglasio se i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić.

"Prvi mart je za Srbe u BiH dan početka njihovog stradanja u proteklom ratu, podsjetnik da nisu poželjni ni u glavnom gradu ni u toj državi jer ih je na to upozorio pucanj u srpske svatove, i krv srpskog svata pred crkvom na Baščaršiji", rekao je Špirić.

S druge strane, u RS ali i Srbiji danas se obilježava "godišnjica prvog ustava RS-a". Večeras će na javnim servisima, odnosno Radio-televiziji Srbije i Radio-televiziji RS, te nizu privatnih stanica, biti emitiran program povodom "Dana Republike Srpske i 29 godina od donošenja prvog ustava RS-a".

Oni će, kako je najavljeno, biti obilježeni večeras tradicionalnim prijemom, koji će biti priređen u televizijskom studiju u formi kolažne emisije. Predstavništvo Republike Srpske u Beogradu uputilo je otvoreni poziv građanima da prate emisiju na televizijama u RS i Srbiji.

Širenje propagande

"Sve prijatelje Republike Srpske i sve koji će to tek da postanu, obavještavamo da će večeras u 20 sati na drugom programu Radio-televizije Srbije i prvom programu Radio-televizije Republike Srpske moći da prisustvuju svojevrsnom TV-prijemu povodom 9. januara Dana Republike Srpske i 28. februara dana u kojem je usvojen prvi Ustav Republike Srpske", navodi se u pozivu ovog predstavništva.

Emisija će biti emitovana i na programima 41 lokalne i regionalne televizije u Srbiji.

S obzirom da je Dan RS-a, koji je svakako neustavan, 9. januara, očito je da se on sada obilježava jedino kao odgovor na 1. mart, a da će emisija poslužiti kao svojevrsna propaganda pred obilježavanje Dana nezavisnosti BiH.