Milionska vrijednost robe
1

Tužilaštvo BiH predložilo pritvor osumnjičenom u najvećem švercu cigareta u našoj zemlji

A. B.
Tužilaštvo BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilaštvo BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Tužilac Tužilaštva BiH je prema Sudu BiH uputio prijedlog za određivanje pritvora Mevljudinu Kalaču, porijeklom iz Crne Gore, koji se sumnjiči za krijumčarenje najveće količine cigareta u BiH.

Kako su naveli iz Tužilaštva BiH, pritvor je predložen zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, koji ima državljanstvo Crne Gore, te bi odlaskom iz BiH postao nedostupan pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Ta odluka je donesena nakon što je tužilac Tužilaštva BiH ispitao Kalača, rođenog 1977. godine u Rožajama u Crnoj Gori.

"Osumnjičeni je pod istragom u predmetu koji je Tužilaštvo BiH realiziralo zajedno sa UINO BiH i Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), a u kojem je otkrivena jedna od najvećih količina krijumčarenih cigareta u BiH, procijenjene tržišne vrijednosti od oko 1,6 miliona KM", istakli su iz Tužilaštva BiH.

Cigarete su otkrivene u teretnom motornom vozilu kojim je upravljao osumnjičeni, a u kojem su osim robe koja je prevožena, upotrebom specijalne opreme, otkrivene i krijumčarene cigarete.

"Pritvor je predložen iz razloga opisanih u članku 132. stavak 1. tačka a) ZKP BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, koji ima državljanstvo Crne Gore i odlaskom iz BiH postao bi nedostupan pravosuđu Bosne i Hercegovine", pojasnili su.

Iz Tužilaštva BiH su naveli da se istraga u ovom predmetu intenzivno nastavlja.