BiH
2.5k

Turci u Sarajevu okićenim automobilima i zastavama slave pobjedu Erdoganove stranke

Piše: F. K.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Veliki broj turskih građana koji žive u Sarajevu večeras je pratio rezultate lokalnih izbora u Turskoj, gdje je prema nezvaničnim rezultatima i do sada prebrojanim glasovima ubjedljivo pobijedila AK Parti turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana.

Na Ilidži gdje se nalazi Tursko-bosanski koledž i Internacionalni Univerzitet u Sarajevu (IUS) proslavljala se pobjeda AK Parti. Ilidžom je kružio veliki broj automobila okićenih zastavama Turske i Erdoganove stranke.

"Mi smo građani Turske koji žive u BiH i okupili smo se ovdje da pratimo rezultate izbora i podrzžmo našeg premijera. Sada ćemo ovdje slaviti, a kasnije idemo na još jedan krug voznje po gradu", rekao je jedan od organizatora ovoga skupa našem reporteru.

Oni su se okupili u jednom ugostiteljskom objektu, gdje su na TV-u pratili saopćavanje rezultata.

Prema prvim preliminarnim rezultatima AK Parti ubjedljivo vodi u svim velikim gradovima.

Kolona automobila je kružila Sarajevom u nedjelju navečer, a zaustavila u starom dijelu grada gdje su održani kratki govori.

"Svi slavimo pobjedu AK Partije. Došao sam iz Zenice da zajedno proslavimo pobjedu. Zenica, Bihać, Sarajevo i cijela Bosna i Hercegovina selami turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana i slavi njegovu pobjedu. Turski narod je još jednom izabrao vlast AK Partije. Bosanski i turski narodi su bratski i prijateljski narodi i u budućnosti ćemo raditi na jačanju našeg bratstva i prijateljstva“, poručio je Jasmin Imamović, izvršni direktor Asocijacije "Mostovi prijateljstva".

Pobjeda AKP-a se proslavljala i u Skoplju te širom Sandžaka. Erdogan se video linkom obratio pristalicama okupljenim u Skoplju te zahvalio na podršci.