BiH
508

Mostar: Uhapšeno 30 osoba, situacija stabilna

Anadolija
(Foto: FF PIXMOS)
Nekoliko hiljada demonstranata ušlo je u Gradsku vijećnicu u Mostaru koju su zapalili, a zapaljen je i Đački dom, Gradska uprava te zgrada Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona. Zapaljena su i sjedišta HDZ-a i SDA.

Nakon što su upali u zgradu Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, Vijećnicu i đački dom, demonstranti su krenuli prema zgradi Gradske uprave u Cernici, u koju su također ušli, te je devastirali, a onda se na njihovoj meti našla zgrada HDZ-a BiH.

Pred zgradom HDZ-a u Mostaru zapaljeno je jedno vozilo.

Demonstranti u Mostaru su, nakon što su devastirali zgradu HDZ-a BiH, krenuli prema sjedištu SDA, u blizini stare gradske jezgre, koje je bilo u plamenu.

Situacija u Mostaru polako se smirila nakon što je policija je intervenisala oko 19 sati u Šantićevoj ulici, gdje je zapaljena zgrada Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona. Suzavcem je rastjerana gomila od više thiljada ljudi koja je nekoliko sati ranije krenula u rušilački pohod.

Mostarske ulice prekrivene su razbijenim staklom i kamenjem, vatrogasci saniraju požarišta u zapaljenim zgradama, a policija privodi demonstrante.

Policija je u Mostaru uhapsila najmanje 30 osoba zbog nasilja koje je danas i večeras počinjeno u tom gradu kada je zapaljeni objekti više gradskih i kantonalnih institucija, stranaka, ali i neki privatni objekti.

Demonstranti su rastjerani s ulica, požari su uglavnom ugašeni i u gradu na Neretvi je uglavnom mirno, objavila je Anadolija.

Zapalivši zgradu Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona u zapadnom Mostaru, demonstranti su srušili i jarbol sa zastavom kantona, dok su grupe od po desetak osoba ulazile u zgradu bacale van informatičku opremu i dokumente.

Demonstranti su uzvikivali parole upućene gradonačelniku Mostara Ljubi Bešliću, "Ljubo, odlazi" i "Ljubo, lopove" i Mostar se probudio".