BiH
497

Suze, cvijeće i tužno sjećanje na 68 ubijenih Sarajlija na pijaci Markale

Piše: J. H.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Danas se navršava 20 godina od svirepog masakra na pijaci Markale. Te subote, 5. februara, minobacačka granata ispaljena sa srpskih položaja iz sela Mrkovići usmrtila je 68 građana Sarajeva, a ranila 144 osobe. Na tom mjestu danas je položeno cvijeće, uz minutu šutnje i Fatihu za duše ubijenih.

Sarajliju Hasana Bandu smo zatekli na istom mjestu gdje tog kobnog dana došao po namirnice za svoju maloljetnu djecu. Kako kaže, nakon eksplozije je izgubio svijest na par minuta nakon čega je čuo plač, galamu, rušenje stolova...

"Ovo nikada neću zaboraviti. Svaki dan pred oči mi izlaze scene od tog 5. februara. Bilo je užasno", kaže Hasan sa suzama u očima.

Svjedokinja svirepog ubistva je na Markalama je i Badema Tuzlak.

"Vidjela sam kolone auta, ruke i noge kako vise iz gepeka, krvi je bilo na sve strane... Bilo je jezivo", kaže Tuzlak.

Srbija i srpski političari iz godine u godinu uporno ponavljaju laž da je granata na Markale ispaljena sa položaja Armije BiH.

Berko Zečević, sarajevski profesor i vojni stručnjak, svjedočio je u Hagu u slučaju Markale protiv Radovana Karadžića.

"U svim dosadašnjim mojim svjedočenjima u Hagu sudije su prihvatile moje argumente, a ne argumente vještaka protivničke strane. Oni kroz negiranje ovoga što se desilo '94. i '95. i svega onoga prije i poslije, nastoje da kažu kako ovo nije urađeno od strane Vojske RS-a nego da su to bile paravojne formacije. To neće proći i naša dužnost je da ne smijemo to nikada zaboraviti, uvijek odgovarati na takve tvrdnje", kazao je Zečević.

Dodaje kako ga zastrašuje činjenica da Kantonalno tužilaštvo nikada nije pokrenulo proces utvrđivanja odgovornosti osoba koje su naredile lansiranje projektila koji je pogodio Markale 1994. godine.

Na negiranje zločina sa srpske strane odgovorio je i Željko Komšić, član Predsjedništva BiH.

"Srbija će ovaj zločin negirati i narednih 100 godina. Oni to neće priznati nikad i treba nam biti jasno. Srbija će uraditi sve da izbriše svoju odgovornost za ratna dešavanja ne samo u BiH već i u Hrvatskoj", kazao je Komšić.

Tribunal je ustanovio da je, u kampanji granatiranja koju je provodila VRS, jedan od najstrašnijih zločina bio masakr na Markalama.