Skupština KS
516

Stojanović: Štampani materijal za jednog zastupnika za jednu sjednicu košta 500 KM

B. R.
Igor Stojanović (Foto: Vlada KS)
Igor Stojanović (Foto: Vlada KS)
Zastupnik SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo Igor Stojanović tvrdi da štampani materijal za jednog zastupnika za jednu sjednicu košta 500 KM.
Na ovo je danas ukazao govoreći zajedno sa predsjedavajućim Skupštine Elvedinom Okerićem (NiP) i dopredsjedavajućim Skupštine Viborom Handžićem (NS) o razlozima ponovnog prekida današnje skupštinske sjednice, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

"Želim naglasiti da je svaki zastupnik prije ove sjednice dobio poziv, kao i prijedlog dnevnog reda te potrebne materijale elektronskim putem. Mi imamo zaključak iz 2020. godine, koji je jednoglasno izglasan, da se prestane sa štampanjem materijala za sjednice Skupštine", napomenuo je Okerić.

Ocijenio je da ono što se desilo na sjednici prije njenog prekida jeste opstrukcija i pokušaj, kako je naveo, usporavanja rada Vlade i Skupštine te da će apelacije, koje su upućivane prema Ustavnom sudu na navedenu proceduru, uzrokovati ogroman trošak zbog obaveze štampanja materijala za zastupnike.

Igor Stojanović, Elvedin Okerić i Vibor Handžić (Foto: Vlada KS)
Igor Stojanović, Elvedin Okerić i Vibor Handžić (Foto: Vlada KS)

Govoreći o rezultatima rada, istakao je da je Skupština u ovom sazivu održala 36 zasijedanja te više od 40 kolegija i 150 sjednica skupštinskih komisija.

"Razmatrana su 42 zakona, usvojeno ih je 27, 15 ih je upućeno u javnu raspravu. To nikada nijedna Skupština u historiji Kantona nije uradila u datom vremenu. U svrhu podrške pronatalitetnoj politici, ova Vlada Kantona Sarajevo jeprvi put izdvojila 33 miliona KM za naknade svim porodiljama, izdvojen je najveći iznos sredstava za policiju - 129 miliona KM, uspostavili smo set antikoruptivnih zakona, privodimo kraju rješavanje stambenih pitanja svih pripadnika boračke populacije, koji su godinama bili na listi čekanja. Nacrt zakona o dopunskim pravima boraca, koji je trebao danas biti razmatran, upravo je trebao tretirati pitanje prelaska stanova u njihovo trajno vlasništvo. Još jednom želim poslati poruku da se možda na kratko može usporiti rad Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo, ali se ne može zaustaviti njihov rad i progresija koju su građani prepoznali", mišljenja je Okerić.

Koliko košta štampani materijal

Zastupnik Stojanović je istakao da štampani materijal za samo jednog zastupnika za jednu sjednicu košta 500 KM. Podsjetio je da osim 35 zastupnika, materijal mora dobiti i svaki član komisije, a to su, kako je naveo, 133 osobe u 19 radnih tijela. Kazao je da se radi o 170 osoba za koje je potrebno po 500 KM kako bi dobili printani materijal. Prema njegovim riječima, posljednjih godinu i po dana napravljena je značajna ušteda, a novac je korišten za porodilje i druge projekte.

"Sada se postavlja pitanje da li je bitnije štampati materijal ili raditi. Očigledno da je nekome bitnije štampati materijal nego donijeti odluku da porodilje dobiju 1.000 KM, donijeti odluku o dodijeli stanova, pokretati procese o kojima niko nije vodio računa", izjavio je.

I on je napomenuo da je Skupština Kantona Sarajevo već donijela zaključak po kojem se neće štampati materijali, nego će se dostavljati elektronski. Tvrdi da su za ovaj zaključak glasali zastupnici vlasti i opozicije.

Prema Stojanovićevom obrazloženju, u presudi Ustavnog suda navedeno je da se bez obzira na taj zaključak moraju štampati materijali. Smatra da je rješenje u izmjeni Poslovnika o radu Skupštine koja je pokrenuta 2019. kako bi se to pitanje riješilo. Rekao je da u međuvremenu ne treba zaustavljati život u Kantonu Sarajevo i sve zakone.

"To je čitava poenta, zato i jesmo jednoglasno donijeli zaključak da se materijali ne moraju dostaviti štampano, nego elektronski te da bismo uštedjeli novac i omogućili rad Skupštine Kantona Sarajevo", zaključio je Stojanović.

Pitanje poslovnika

Predsjedavajući Okerić je izjavio da aktuelni Poslovnik Skupštine Kantona Sarajevo od 2012. nije značajnije mijenjan.

"Od 2012. do danas je isti Poslovnik, njega su koristile različite većine u Skupštini tokom ovih deset godina. Ono što se osporava proceduralno kroz apelaciju i ono što je sud dostavio znači da faktički sve što je u zadnjih deset godina urađeno - svi materijali, zakoni koji su doneseni bili bi neustavni ukoliko bi neko zatražio mišljenje suda", ukazao je.

Dodao je da će Kolegij Skupštine razmotriti ovu situaciju, da će pozvati Stručnu službu kako bi se sagledalo da li je i u kojem roku moguće da se ogromna količina štampanog materijala pošalje zastupnicima na adrese.

"Vrlo je moguće da skupštinska služba to neće moći za dan-dva riješiti, možda će čak morati tražiti usluge vanjskih saradnika", rekao je Okerić.

Ranije presude

Dopredsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Vibor Handžić, koji je govorio i uime Kluba zastupnika NS-a, naveo je da je rad Skupštine blokiran zbog "bizarne stvari". Djelovanje opozicije je nazvao "malignim" te je poručio da opozicioniraju isključivo građanima Kantona Sarajevo.

Podsjetio je da i zastupnici vlasti i opozicije u bilo kojem parlamentarnom organu imaju istu platu i obaveze. Smatra da oni iz vlasti "ni po čemu nisu više privilegirani, da svi imaju visoke plate i da su obavezni da rade, prisustvuju i odlučuju na sjednicama".

Osvrnuo se i na dosadašnje presude Ustavnog suda prema Kantonu Sarajevo, konstatujući da se uglavnom nisu odnosile na meritum i važnost zakona koji su doneseni, nego na potpuno "bizarne stvari", kao što je štampan ili neodštampan materijal.

"Za pripremu naredne sjednice, da bi sav materijal bio odštampan i podijeljen zastupnicima, to će nas koštati nekoliko desetina hiljada KM i iz tog razloga mi danas nismo zasjedali i imamo opstrukciju cijelog procesa u Skupštini Kantona Sarajevo", zaključio je Handžić, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.