BiH
8

Softić-Telalović: Oktobarski popis u BiH nerealan za bh. dijasporu

FENA
Senada Telalović-Softić
Senada Telalović-Softić
Vijeće BiH Organizacija Australije smatra da je oktobarski popis u BiH nerealan za bosanskohercegovačku dijasporu, jer, bh.dijaspora širom svijeta s web stranice Agencije za statistiku BiH moći će skinuti popisnice, popuniti i nakon toga, poslati je poštom Agenciji.

"Jednostavno rečeno, da bi nas skinuli s dnevnog reda: 'mi smo vas uvrstili u cjelokupni popis stanovništva BiH'. Naš odgovor je, nemojte nam ništa davati 'polukuhano'", kazala je u izjavi za Fenu Senada Softić-Telalović, glasnogovornica Vijeća Organizacija Australije.

Istakla je da je ovo način da se otpiše kompletna dijaspora.

"Apsurdno je da jedna vlada kaže 'imat ćemo detaljan popis stanovništva BiH za koji je ogroman budžet predviđen, a o pitanju dijaspore kojih ima 1,3 miliona, za njih ćemo na internetu staviti formulare da bi ga ispunili i nek pošalju'", naglasila je Softić-Telalović.

Zaključila je da to ustvari znači da bh.vlasti nikakvu odgovornost nemaju prema tim svojim građanima.

"Mi svi znamo da se to neće realizirati, i bilo koje od udruženja, unije, naši građani u dijaspori, ako se odluče da popunjavaju te formulare, mogu vam garantovati da na tom popisu neće biti više od 50.000 primljenih popunjenih formulara", kategorična je Softić-Telalović.

Dodaje da to znači da bi u suštini ovo bilo finalno etničko čišćenje, pogotovu Bošnjaka, koji su većinski protjerani s teritorije BiH gdje bi se manji entitet mogao oglasiti i reći: 'dokumentovano, zabilježeno, da njih ima tamo 50.000 u dijaspori protjeranih, što znači da se etničko čišćenje nije desilo u BiH, mi nemamo protjeranih građana'.

"Stoga mi kao Vijeće smatramo, ili ćete raditi nešto konkretno i kako treba, a ukoliko nemate moralne svijesti, onda nemojte nikako. Mi ćemo i dalje ostati tih 1,3 miliona građana u dijaspori, i dalje ćemo čuvati socijalni mir u zemlji, i dalje ćemo donositi ogroman kapital u BiH, niko nam to ne može umanjiti i dalje ćemo biti Bosanci i Hercegovci koji smo protjerani s ovih prostora ne samo tokom rata nego i poslije rata i sada, s ovom vladom", naglasila je Softić-Telalović.

Pozvala je dijasporu da bojkotuje popis, ili kao opciju, da jedan član porodice dođe iz Evrope, Amerike, Australije, u vrijeme popisa u BiH.

"Dođite u BiH od 1.do 15. oktobra i budite popisani. Ne dozvolite da niste dio popisa, ako već nećemo biti popisani kako treba", apel je glasnogovornice Vijeća BiH Organizacija Australije Senade Softić-Telalović.