Razgovor za Klix.ba
336

Skaka odgovorio Konakoviću zbog EYOF-a: Najlakše je prozivati iz parlamentarne hladovine

Piše: A. D.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je u razgovoru za Klix.ba odgovorio na istup predsjedavajućeg Skupštine KS Elmedina Konakovića, a u vezi s troškovima organizacije Evropskog olimpijskog festivala za mlade EYOF 2019.

Podsjetimo, Konaković je kazao da je povod za traženje preciznih podataka činjenica da Kanton Sarajevo, kao institucija koja je finansirala EYOF u najvećem iznosu od blizu pet miliona KM, ima pravo na to.

"Ne bih komentirao poslanička pitanja iz Skupštine KS. Vlada Kantona Sarajevo je od samog početka bila uključena i ima institucionalni način da prati utrošak sredstava od relevantnih pravnih osoba koje su bile organizatori EYOF. Ali, čini mi se da se ovdje ne radi o tome. Ja bih volio vidjeti da ova nova vlast u Kantonu Sarajevo konačno napravi, izgradi ili organizira nešto pa da onda možemo svi mi građani KS pitati kako su to uradili i kako je novac utrošen. Najlakše je iz parlamentarne hladovine kritizirati i prozivati", rekao je Skaka.

Veliki samit gradonačelnika

On je u razgovoru za naš portal otkrio kako će Grad Sarajevo u sedmici kada se obilježava 6. april Dan grada Sarajeva biti domaćin i velikog samita gradonačelnika glavnih gradova država cijele regije, a u namjeri da se osnaži saradnja i uvežu prijestolnice na bazi vrlo konkretnih zajedničkih interesa i projekata.

Prema njegovim riječima, pokrenuta je inicijativa između gradonačelnika glavnih gradova država jugoistočne Evrope, kojom bi se kroz intenzivnije kontakte i češće susrete podstakli, ne samo ekonomski razvoj i povezivanje, nego i saradnja u širokom polju razvojih oblasti, posebno turizma, zaštite okoliša, oživljavanja kulturnog naslijeđa i efikasnijeg korištenja evropskih fondova.

Nakon što je protekle godine Sarajevo bilo domaćin veoma uspješnog trilateralnog sastanka gradonačelnika Sarajeva, Beograda i Zagreba, glavni grad BiH sada će ugostiti gradonačelnike iz cijele regije.

"Već duže vrijeme pripremamo skup od kojeg imamo vrlo realna i ozbiljna očekivanja. Glavni gradovi mogu biti generatori bržeg napretka cijele regije. Zato želimo uspostaviti intenzivniju i kontinuiranu saradnju. Sarajevo se nudi kao inicijator i mjesto susreta, jer smo uvjereni da kao regija, primjerice u turizmu, možemo imati ozbiljnu šansu na globalnom tržištu. Ne doživljamo ovo kao klasnički politički susret gradonačelnika, nego kao otvorene razgovore energičnih pojedinaca, gradonačelnika koji su okrenuti budućnosti i napretku", kazao je Skaka.

On je dodao da je sve spremno i za početak 1. međunarodnog susreta tour operatera koji u Sarajevo dovodi učesnike iz cijelog svijeta.

"Ovo je jedinstven turistički događaj kojim prezentiramo našu ponudu i povezujemo domaće turističke radnike s tour operatorima iz svijeta. Direktna posljedica toga će, kako očekujemo, biti povećan broj turista i veći broj noćenja. Sarajevo se mora uvezati s velikim tržištima i mi želimo pomoći u tome", rekao je Skaka.

Kako je istaknuo, Grad se priprema za obilježavanje 6. aprila kada tradicionalno grad oživi nizom manifestacija u sklopu zvaničnog programa obilježavanja. On je posebno istaknuo da ovaj 6. april dolazi u trenucima snažne sinergije između Gradskog vijeća i Gradske uprave u čemu on vidi šansu da se nastavi jačanje Sarajeva i realizacija značajnih projekata.

Projekti za EBRD

"Idemo naprijed i želimo svima da imaju ovakvu sinergiju. Mnogo toga bi bilo bolje u državi da imamo situaciju da i pozicija i opozicija podržavaju projekte i ideje dobre za građane. Zahvalan sam na podršci Gradskom vijeću. Naši izvještaji o radu su dobili zeleno svjetlo i u tome vidimo samo podsticaj da nastavimo još snažnije. A, aktivnosti koje su pred nama će dokazati da je to slučaj", ističe Skaka.

Kako navodi, uporedo s organizacijom velikih događaja, kao što je i skupština Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja će se održati u glavnom gradu BiH, Sarajevo će prezentirati tri vrlo važna razvojna projekta.

"To je izuzetno značajna manifestacija u čijoj organizaciji aktivno učestvuje i Grad Sarajevo. Veliki broj zvaničnika, delegacija i investitora iz cijelog svijeta doći će u glavni grad Bosne i Hercegovine. Grad Sarajevo će iskoristiti priliku da gostima i potencijalnim investitorima predstavi projekte koji su u pripremi i realizaciji, među kojima su izgradnja skijaške staze na Trebeviću, obnova Kasarne Jajce te izgradnja restorana na Vidikovcu. Grad želi upoznati strane investitore o razvojnim projektima koje realizira, kako bi se obostrano razmotrila mogućnost saradnje i partnerstva, ali mi svakako idemo u realizaciju ovih projekata", navodi on.

Na pitanje o izgradnji skijaške staze i podršci koju su uputili su prvi ljudi zagrebačkog Sljemena, Skaka kaže da je ovaj projekt urađen ozbiljno i na najvišem nivou.

"Imponuju nam riječi relevantnih institucija i pojedinaca. Hvala im na tome. To samo potvrđuje da u ovom, kao i u ostalim slučajevima, ova gradska administracija ne ulazi ishitreno u projekte, nego na bazi relevantih studija i istraživanja", kazao je.

Gradonačelnik Skaka ističe da se nastavljaju i ostali projekti na Trebeviću te radovi na Olimpijskom muzeju.

"Nekada ni mi nismo zadovoljni dinamikom. Svi bismo voljeli da možemo odmah završiti, jer ovom gradu i građanima trebaju poduhvati kao što je Žičara, kao što je izgradnja restorana Vidikovac, skijaška staza, obnova Olimpijskog muzeja, izgradnja Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi... Ali, ulažemo velike napore i sve je, što je najvažnije, u fazi realizacije", dodao je Skaka.