BiH
98

Roditelji i djeca iz Konjević Polja jutro čekaju u šatorima ispred OHR-a

Piše: J. H.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Roditelji i djeca iz Konjević Polja, njih oko 50, stigli su danas u Sarajevo gdje će prenoćiti ispred zgrade OHR tražeći rješavanje njihovog zahtjeva za uvođenjem nacionalne grupe predmeta u osnovnoj školi koju pohađaju njihova djeca.

Učenica šestog razreda Fahira Zahirović večeras je sa svojim starijim i mlađim prijateljima iz Konjević Polja stigla u Sarajevo kako bi izrazila svoje nezadovoljstvo nedostatkom reakcije nadležnih institucija za njihove zahtjeve.

"Djeca od prvog do petog razreda uče srpski jezik i mi smo ovdje došli da tražimo naša prava, da nam uvedu bosanski jezik", kaže Fahira za Klix.ba.

Kampanja mještana ovog povratničkog naselja za uvođenjem bosanskog jezika u škole u koje idu bošnjačka djeca traje skoro deceniju. Međutim, kako kažu, izgubili su strpljenje, a razgovori, peticije i zahtjevi nisu urodili plodom.

"Pokušali smo naći alternativu kako djeca ne bi izgubila godinu, međutim, nismo je uspjeli naći. Pregovarali smo sa ministrom obrazovanja TK kako bi naša djeca mogla pohađati školu u Sapni, najbližoj opštini u Federaciji i odbijeni smo", kaže za naš portal Muhizin Omerović, otac dvoje djece koja pohađaju područnu Osnovnu školu "Petar Kočić" u Konjević Polju.

Prije mjesec dana oni su upoznali OHR i OSCE sa svojim problemom i tražili njihovu reakciju. Međutim, ona je izostala te su odlučili doći u Sarajevo na mirne proteste.

"Tražimo da se jasno očituju i da nam kažu da li imamo pravo ili ga nemamo, ništa više. Osnovno ljudsko pravo je izučavanje maternjeg jezika i oni koji bi trebali biti primjer našim političarima, postali su gori od njih", dodaje Omerović.

Njih su jutros iz Konjević Polja ispratili ostali roditelji i djeca u nadi da će se kući vratiti sa rješenjem njihovg zahtjeva. Međutim, kako kaže Omerović, moguće je i da se oni u narednim danima priključe grupi koja će večeras noć provesti u tri šatora isprted OHR-a.

"Ne namjeravamo otići odavde dok se OHR i OSCE jasno ne očituju po ovom pitanju. U udžbenicima iz kojih uče naša djeca, Bošnjak kao narod uopšte ne postoji. Mi od ovoga definitivno ne odustajemo ", dodaje zabrinuti otac.

On se zahvalio građanima Sarajeva koji žive u blizini na brizi koju su pokazali prema njima u toku dana.

Federalni ministar za izbjeglice i raseljene osobe Adil Osmanović posjetio je večeras mještane Konjević Polja te im još jednom pružio podršku u njihovim zahtjevima.