BiH
248

Protest podrške Sarajevu u Beogradu: Svi smo mi Belmina

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Dešavanja u Sarajevu i drugim gradovima BiH dobijaju podršku i iz Beograda, gdje će u nedjelju, 9. juna u 16 sati na Kalemegdanu upriličiti skup podrške građanima naše zemlje.

Dvije mlade aktivistice Sandra Massi i Ann Marie Alves-Čuričić pokrenule su grupu "Svi smo mi Belmina" i pozvale svoje sugrađane da daju podršku građanima BiH.

Kako je za Fenu rekla Ann Marie Alves-Čuričić, protesti u Sarajevu su dokaz da moć stoji u rukama građana ali i opomena da ne treba čekati da stvari dogore do noktiju.

"Vrijeme je da se konačno trgnemo, da izađemo iz letargije, da pokažemo i dokažemo da smo ljudi, da ne čutimo, ne saginjemo glavu pred besmislenim politizacijama", smatra Alves Čuričić,

Beograđani bi se tako u znak podrške bh. bebama i građanima Bosne i Hercegovine trebali okupiti u nedjelju.

"Petog juna objavljena je vijest da jedna tromjesečna beba iz Sarajeva, Belmina Ibrišević, ne može da ode na hitno liječenje u inostranstvo jer njeni roditelji ne mogu da joj izvade pasoš. Razlog – poput svih beba rođenih u BiH poslije 12. februara 2013. i Belmini je uskraćeno pravo da dobije jedinstveni matični broj. Naime, presudom Ustavnog suda BiH, u februaru ove godine prestao je da važi dotadašnji Zakon o matičnom broju BiH. Od tada do danas poslanici nisu našli za shodno da postignu dogovor o registracijskim područjima pri izdavanju JMBG. Otuda građanski protesti pred zgradom Federalnog parlamenta u Sarajevu. Koji su samo djelimično urodili plodom. Jer, donošenje privremenog rešenja o izdavanju JMB nije dovoljno. Žele usvajanje Zakona. I to s pravom. Kako nijedan tek započet život više nikada ne bi ugrozili oni koji ne prezaju od politizacije svega i svačega, pa i ostvarivanja elementarnog prava svakog djeteta - Zato pred zgradom parlamenta u Sarajevu od četvrtka stoje ljudi, stoje građani, stoje naši prijatelji, muslimani, pravoslavci, katolici,ateisti - svi zajedno! Pružimo im podršku. Okupimo se. Pokažimo da nas ima, pokažimo da smo svi mi Belmina", navodi se u pozivu građanima Beograda.