Parlament FBiH
42

Prijedlog zakona o Južnoj interkonekciji bi se ponovo mogao naći u parlamentarnoj proceduri

A. L.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Prijedlog zakona o gasovodu Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske mogao bi se ponovo naći u parlamentarnoj proceduri.

O ovom prijedlogu danas je odlučivao i Odbor za energetiku, rudarstvo i industriju Predstavničkog doba Parlamenta FBiH i to nakon što je "zeleno svjetlo" prethodno dala Zakonodavno-pravna komisija.

U zaključcima odbora između ostalog se navodi da je Prijedlog zakona dovoljna osnova za uspješnu realizaciju projekta ovog interkonekcijskog gasovoda. Vladi FBiH daje se rok od 30 dana dostavi mišljenje. Ako Vlada ne donese mišljenje u roku od 30 dana, Odbor cijeni da se Prijedlog zakona treba uputiti u daljnu parlamentarnu proceduru.

Podsjetimo, ovaj Prijedlog zakona je ranije već dobio podršku u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije, ali ga je premijer Nermin Nikšić, kao i ostale zakone kad je došao na vlast, povukao iz parlamentarne procedure. Ako se sada ponovo vrati u proceduru, morat će proći oba doma.

Ovu tačku dnevnog reda na današnju sjednicu Odbora stavio je zastupnik Stranke za BiH u Parlamentu Federacije Haris Silajdžić. Inače, riječ je o Prijedlogu koji je u parlamentarnu proceduru uputio Klub zastupnika SDA u Predstavničkom domu.

Ako Prijedlog dođe ponovo u parlamentarnu proceduru, bit će jako zanimljivo vidjeti kako će se o njemu očitovati Trojka jer je od ranije poznato da za njega neće glasati HDZ. S druge strane, stranke opozicije će ga podržati.