BiH
142

Policija od jučer ujutro čuva kuće Borjane Krišto, premijera Ivkovića i prostorije HDZ-a

Piše: E. G.
Foto: Livno online
Foto: Livno online
Građani Livna su jučer također izašli na proteste i to mirne. Nije bilo niti jednog incidenta, niti su građani pokazali da žele da do toga uopće dođe. Međutim, lokalni HDZ ne vjeruje svojim građanima, pa policija mora čuvati kako njihove prostorije, tako i privatne kuće HDZ-ovih funkcionera.

Građani u tom bh. gradu navode da se traži ostavka livanjskog načelnika i kompletne Vlade Livanjskog kantona, pokretanje pozitivnih privrednih i socijalnih promjena u općini Livno i kantonu, zaustavljanje iseljavanja, nezavisna revizija trošenja općinskog i kantonalnog novca, nezavisna revizija svih firmi čiji su osnivači općina i kanton, ujednačavanje plaća vlastodržaca i plaća ljudi koji ih financiraju, ukidanje plaća nakon isteka mandata ministrima...

Građani su prvo protestovali pred općinom, a zatim i ispred Vlade. Policija je čuvala državne, odnosno općinske i kantonalne institucije, ali i privatne kuće.

Policija je također osiguravala prostor Općinskog odbora HDZ-a, kuće Borjane Krišto, delegatkinje u Domu naroda Parlamenta BiH i premijera Livanjskog kantona Branka Ivkovića.

"Ovi objekti su osiguravani od šest sati jučer ujutro pa do sinoć, a danas također imamo patrolu koja nadzire kuću Borjane Krišto", potvrdio je za Klix.ba Ivica Vrdoljak, portparol MUP-a Livanjskoh kantona.

U Livnu su i za danas najavljeni protesti.