BiH
3k

Plakati "Đenerale, hvala ti za Srebrenicu" u centru Beograda

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Na više mjesta u centru Beograda u četvrtak navečer, noć uoči 19. godišnjice genocida u Srebrenici, su postavljeni plakati sa likom haškog optuženika Ratka Mladića, komandanta Vojske Republike Srpske. Na plakatima piše "Đenerale, hvala ti za Srebrenicu", a Mladić je prikazan u vojnoj uniformi, javlja Anadolija.

Na plakatima koji su polijepljeni na autobuskim stajalištima, podzemnim prolazima i zidovima u užem centru prijestolnice Srbije stoji i logotip "Srbska akcija - podvig i borba".

Vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću trenutno se sudi na Međunarodnom sudu za zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije u Den Haagu. 

Za genocid i druge zločine počinjene u Srebrenici 1995. godine u Međunarodnom sudu za zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije u Den Haagu i pred Sudom BiH dosad je osuđeno 27 osoba. U Haškom tribunalu je pravosnažno osuđeno sedam osoba. Najduža zatvorska kazna izrečena je Radislavu Krstiću, bivšem zamjeniku komandanta Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), 35 godina zatvora. 

General VRS Radoslav Krstić osuđen je za saučesništvo u genocidu koji su, prema presudi, počinile snage bosanskih Srba, jer su "odredile za uništenje 40.000 Bošnjaka, stanovnika Srebrenice, koji su kao grupa predstavljali Bošnjake uopšte".

Pod optužbom za genocid u Srebrenici u Haškom tribunalu u toku je proces protiv više oficira tadašnje Vojske RS, uključujući i generala Zdravka Tolimira, bivšeg pomoćnika Ratka Mladića.

Haški sud je za zločine u Srebrenici već osudio bivše oficire VRS Momira Nikolića na 27 godina zatvora, Radivoja Miletića na 19, Vidoja Blagojevića na 18, Dragana Obrenovića na 17, Dragana Jokića na devet godina zatvora i Milana Gveru na pet godina zatvora.

Nakon što je VRS 11. jula 1995. zauzela Srebrenicu, većina muškaraca koji su izdvojeni u Potočarima i uhvaćeni dok su pokušavali preći na teritoriju pod kontrolom Armije RBiH (ABiH), držana je u Bratuncu jedan do tri dana prije nego što su odvedeni na druga mjesta zatočenja i pogubljenja.

Poslije višegodišnjeg skrivanja, za genocid se sudi i bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.