Poziv entitetskoj vladi
38

Parlamentarci traže usvajanje Zakona o javno-privatnom partnerstvu FBiH

B. R.
Parlament FBiH (Foto: H. M./Klix.ba)
Parlament FBiH (Foto: H. M./Klix.ba)
Grupa zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine pozvala je Vladu FBiH da pokrene aktivnosti na donošenju Zakona o javno-privatnom partnertsvu.

Kako su saopćili, zastupnici Hajrudin Žilić iz Demokratske fronte (DF), Mirsad Čamdžić iz Naše stranke (NS), Lana Prlić i Irfan Čengić iz Socijaldemokratske partije (SDP) su podsjetili vladu da je Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio set zaključaka kojim je obavezana izvršna vlast da uputi ovaj zakon u parlamentarnu proceduru jer jedino FBiH nema ovaj zakon kao i druge podzakonske akte.

Pozvali su još jednom Vladu FBiH da organizuje zajednički sastanak na kojem će predstaviti radni materijal Zakona o javno-privatnom partnerstvu koji je napravljen u saradnji s organizacijom Nacionalni demokratski institut (NDI).

Cilj ovog zakona jeste da se njime, kako su naveli, postavi jasan, nediskriminirajući i učinkovit pravni okvir za provedbu projekata iz oblasti javno-privatnog partnerstva kojm će se kroz učešće privatnog sektora unaprijeđivati standard javnih usluga iz nadležnosti javnih tijela, pospješiti uslovi za dalji ekonomski rast i razvoj, te osigurati relaksacija u budžetima.

Napomenuli su vladu da je ovaj zakon u reformskoj agendi i da je označen kao jedan od prioriteta za ekonomski razvoj, što posebno dolazi do izražaja u uslovima pandemije, te postpandemijskog oporavka privrede.

Naglasili su da imaju iskrenu želju da zajedno s Vladom FBiH rade na ovom zakonu i žele da vlada bude formalni predlagač ovog zakona koji su pripremili, te da će se truditi osigurati široku podršku u Parlamentu FBiH.

Smatraju da je podrška Zastupničkog doma Parlamenta FBiH zaključku ovom zakonu jasan pokazatelj da postoji većina za usvajanje zakona.

Oni su danas predsjedavajućem Zastupničkog doma Parlamenta FBiH dostavili i zvanični prijedlog da u Program rada ovog doma za 2021.godinu uvrsti i Zakon o javno-privatnom partnerstvu, saopćili su.