Slijedi li raspad?
5

Nakon Gradskog odbora SBB napustilo i dvoje zastupnika u Skupštini HNK

G. Š.
Skupština HNK (Foto: G. Š./Klix.ba)
Skupština HNK (Foto: G. Š./Klix.ba)
Nakon što je lider SBB-Fahrudin Radončić najavio da će isključiti iz stranke doskorašnjeg čelnika te stranke u Mostaru Anela Kljaku, dvoje zastupnika u Skupštini HNK su napustili Klub SBB-a.
Zastupnici koji su u Skupštini HNK napustili SBB su Nermin Vrtić i Minela Krpo.

Zastupnica Krpo je ovu informaciju iznijela na početku današnje sjednice Skupštine HNK.

"U buduće ćemo djelovati kao nezavisni zastupnici Skupštini HNK", kazala je Krpo.

Podsjetimo, ranije su članovi Gradskog odbora napustili stranku i podržali Kljaku.

S druge strane reagirali su i iz centrale SBB, poručivši da neće tolerisati učešće u izbornoj krađi.

"Nakon što je ponovnim brojanjem glasova na samo 14 biračkih mjesta (od ukupno 150) Centralna izborna komisija BiH zvanično utvrdila da je gospodin Anel Kljako ukrao 1580 glasova, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić je odmah najavio poduzimanje političkih mjera protiv vinovnika ovog kriminala. Predsjednik Radončić nije isključio Anela Kljaku iz SBB-a dok se nisu provjerile sve činjenice i dok se, paralelno, nije završilo glasanje za gradonačelnika Mostara, ne želeći da na taj način oslabi kapacitet Koalicije za Mostar, koju je SBB iskreno podržavao", istakli su.

Naglašavaju da je SBB godinama bio meta mnogobrojonih izbornih manipulacija i stav Stranke je da njeni članovi ne smiju ni po koju cijenu učestvovati u izbornim prevarama.

"Osim rukovodstva, pravo na svaku vrstu kritike gospodina Kljake, imaju i zajednički kandidati, pa i članovi SBB-a, koji su bili na zajedničkoj listi, jer su i oni pokradeni u cijelom postupku vrlo organizirane mahinacije. Nakon isključenja gospodina Anela Kljake i samozvanog gradskog odbora iz članstva, SBB s razlogom poziva na adekvatnu reakciju nadležno tužiteljstvo i krivično sankcioniranje izborne krađe koja je nedvojbeno dokumentirana u Centralnoj izbornoj komisiji BiH i te tabele su objavljene već ranije u svim medijima", zaključuju iz SBB-a.