BiH
117

Na obilježavanju 20. godišnjice genocida u Srebrenici očekuje se i do 70 hiljada ljudi

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Potpredsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje dvadesete godišnjice genocida u Srebrenici Sadik Ahmetović kazao je za Klix.ba da se sve pripreme za organizaciju obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici privode kraju.

"Godišnjica genocida u Srebrenici bit će obilježena u zemljama širom svijeta. Naš fokus je da sve pripreme privedemo kraju na vrijeme, a svakako jedan od prioriteta je i organizacija sigurnosti. Trenutno sve pripreme idu po planu", kazao je Ahmetović.

On je istakao da se ove godine očekuje dvostruko više posjetitelja, te da će prema procjenama na ispraćaju biti od 50 do 70 hiljada ljudi.

Ahmetović je potvrdio da se na ovogodišnjem Maršu mira koji 8. jula kreće iz nekoliko gradova u BiH prema Srebrenici očekuje učešće i državljana mnogih zemalja širom svijeta.

Marš mira je pješački pohod koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini, s ciljem odavanja počasti žrtvama genocida te podsjećanja na stravične zločine koje su počinile snage vojske i policije Republike Srpske, potpomognute snagama iz Srbije, nad Bošnjacima Sigurnosne zone UN-a - Srebrenica u julu 1995. godine.

Nekoliko hiljada osoba činit će kolonu učesnika Marša mira koja ove godine kreće iz Sapne, odnosno iz mjesne zajednice Nezuk. Učesnici će u periodu od tri dana preći put dug 100 kilometara kako bi došli u Potočare i prisustvovali komemoraciji, obavljanju dženaze i ukopu identificiranih žrtava genocida pronađenih u nekoj od masovnih grobnica sa lokaliteta kojim su i sami prolazili u sklopu planirane maršute.

Trasa Marša mira 2015.
Trasa Marša mira 2015.

Marš mira traje tri dana, od 08. do 10. jula, a polazi iz Nezuka u periodu između 8:45 sati i 09:00 sati.

Alternativna trasa Marša mira odvijat će se se na relaciji Borak - Potočari u trajanju od dva dana sa znatno manjim brojem učesnika. Kako zbog prohodnosti terena, tako i zbog trajanja, ova putanja se preporučuje učesnicima koji se ne osjećaju dovoljno spremnim za put iz Nezuka, a koji i dalje imaju volju za učešće.

Godišnjica genocida u Srebrenici obilježit će se 11. jula, dana kada je prije dvadeset godina Srebrenica pala u ruke vojnicima Vojske Republike Srpske.