Američki ambasador
56

Murphy u Srebrenici: Uz negiranje genocida insistira se i na jednom lažnom narativu

A. L.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael Murphy prisustvovao je današnjem otvaranju objekta za smještaj ekshumiranog biološkog materijala, ličnih predmeta i odjeće neidentifikovanih žrtava genocida. Tom prilikom je održao i govor.

Kako je kazao, ovaj objekat će omogućiti dostojno počivalište za neidentifikovane posmrtne ostatke i lične stvari žrtvama genocida.

"Objekat će služiti i kao spomenik, svjedočanstvo strahotama srebreničkog genocida, za sve one koji žele učiti iz historije. SAD i moj tim iz Ambasade počastvovani su što su postali partneri kako bi se izgradio ovaj objekat. Trenutno u gradu Tuzla, u prostorijama identifikacijskog projkekta Podrinje, leži hiljade bijelih vreća s posmrtnim ostacima onih koji su ubijeni u genocidu. Ovi još bezimeni posmrtni ostaci bit će smješteni ovdje gdje će im biti vraćeno dostojanstvo i poštovanje koje im je okrutno uskraćeno. U depou će se čuvati biološki uzroci, lične stvari i ostaci odjeće", kazao je.

Kako dodaje, na taj način će se osigurati da sjećanje na genocid bude trajno.

"U vrijeme kad negiranje genocida i etnonacionalistička retorika preuzimaju kontrolu, ništa ne može biti važnije od ovog prostora i dokumentiranja zločina koji se desio prije tri decenije. Sjećanjem na žrtve želimo osigurati da se genocid nikad ne ponovi. Suočeni smo s rastućim pokušajima prekrajanja istine od strane onih koji bi htjeli da svijet zaboravi da se ovo zlo desilo. Pored negiranja činjenica o genocidu, oni insistiraju na lažnom narativu da očuvanje sjećanja predstavlja življenje u prošlosti. Zapravo, odavanja počasti žrtvama sasvim je suprotno od toga. Ova kultura sjećanja na žrtve mržnje ključni je korak na putu ka ozdravljenju i budućim pomirenjima. Ona uspostavlja trajnu evidenciju činjenica", kazapo je.

Dodao je da kroz dijalog možemo preobličiti bol iz prošlosti u snagu mira.

"Iz tog razloga SAD su kosponzor Rezolucije o Srebrenici. Ova rezolucija, koja potvrđuje činjenice i presude Međunarodnog suda, važan je korak za napredovanje regije ka pomirenju. SAD podržavaju multietnički karakter BiH i predane su žrtvama Srebrenice. Dok se sjećamo onih koji su brutalno ubijeni, čvrsto obećavamo da ćemo davati podršku preživjelima. Pozivam sve da se suočimo s prošlošću i osiguramo budućnost pomirenja i mira. SAD predano će koračati uz vas kao trajni partner i saveznik", kazao je Murphy.