Okrugli stol u Jezeru
103

Mještani pitali nadležne o iskopavanjima Lykosa, struka istakla da je sve uredno

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Na sportskom dvorištu osnovne škole u Jezeru danas je održan još jedan okrugli stol gdje su s mještanima razgovarali nadležni i stručnjaci, a prisustvovali su i predstavnici kompanije Lykos Balkan Metals koja vrši geološka istraživanja u ovoj općini, a koji su poručili da su saslušali sva pitanja mještana i da će uskoro dostaviti odgovore.

Okrugli sto je započeo u foajeu osnovne škole nakon čega je zbog prevelikog broja zainteresovanih premješten na sportsko igralište ispred škole. Dekan Rudarskog fakulteta Prijedor Vladimir Malbašić je kazao da je ovo samo početak projekta te da u fazi istraživanja ne mogu biti nikakva životno ugrožavajuća dešavanja, osim infrastrukturnih za koja se investitor obavezao da će vratiti u prvobitno stanje.

"Da li želite da općina bude samoodrživa ekonomski, da ovdje živi narod i ima ekonomsko unaprjeđenje i da imate povećanje prihoda u Općini Jezero? Bez ovakvog subjekta (op.a. investitora) nema samoodrživosti općine Jezero, a koncesije bi povećale budžet čime bismo imali razvoj", kazao je Malbašić.

Profesorica iz Banja Luke s Prirodno-matetmatičkog fakulteta Suzana Gotovac-Altagić je ukazala na značaj ove investicije u Općini Jezero te na nepromijenjen kvalitet vode prije i nakon istraživanja, a mještane je pozvala da iskoriste priliku, ali i da prisile investitora da se radi o čistom istraživanju.

"Radila sam na istraživanju voda ovdje, znam kakva voda ulazi u vaš ribnjak i nema zagađenja, a vaša pastmrka završi u Migrosu. Ja kao majka troje djece želim da i dalje ona ide u Švicarsku. Želimo i da djeca ostaju ovdje, iskoristite ovu šansu. Istraživanja se trebaju raditi na čist način i morate pritisnuti investitora da s turizmom to bude čisto istraživanje. U rudniku u Stanarima imamo predivan pejzaž. Budite edukovani i vršite pozitivan pritisak na investitore. Mladi će raditi u kompaniji, moramo se boriti za čistu vodu. Srbija je propustila investitore, a mi ih moramo pritisnuti da poštuju pravila", kazal je Gotovac-Atlagić.

Međutim, nezadovoljni mještani prekidali su govornike i isticali da istraživanja ne mogu biti u Općini Jezero. Ipak, načelnica Općine Jezero Snežana Ružičić je ponovila ranije stavove koje je kazala u razgovoru za Klix.ba te dodala da će mostovi biti rekonstruisani te da će izvođači voditi računa o infrastrukturu, ali i danas ponovo dobili papir da će sve biti vraćeno u prvobitno stanje po završetku istraživanja.

"Suština je da moramo brinut o Jezeru i infrastrukturi koja je u nadležnosti općine i tu smo dobili garanciju. Trgom mojih dilema i strahova, na tasu ljubavi prema Jezeru ne može mi niko stati na crtu. Imam jako dobar posao zaleđen u Banjoj Luci, ali za sve zabrinute kažem da sam ovdje uz vas i da ću biti uz narod. Pitala sam i nezavisnu struku i oni su me umirili da nema ništa štetno od tih ruda koje se istražuju i kao Snježa sam shvatila da u ovom istraživačkom dijelu nema štetnosti", kazala je Ružičić te dodala da je uz narod šta god odlučili.

"Ali, mostovi će biti mnogo ljepši nego sada, radit ćemo više nego što sada radimo, ali ovo što sam čula da su svemu prethodile bitne ekološke dozvole i obećavam, kako se god bude kretalo, zamolit ću akademsku zajednicu RS da bude uz nas i da štitimo Jezero", dodala je načelnica uz naglasak da neka optuživanja bez činjenica neće dozvoliti.

Mještanin Mile Savić imao je nekoliko pitanja upućenih načelnici, zamjeniku ministra za rudarstvo i geologiju RS-a Esadu Salčinu te investitorima, koji su se odnosili uglavnom na formalnosti oko papirologije, projekata, nadležnosti, a interesovala ga je i da li hemikalije i bušotine završavaju u Plivi, kako bušenje utiče na eko sistem i turizam, mišljenja je i da će ostati bez jezera te šta je s prašumom?

Salčin je odgovorio da su geološka istraživanja samo prvi od tri koraka te da ona ne znače da će biti otvoreni rudnici, odnosno, da će biti otvoreni samo u slučaju pozitivnih rezultata, ako investitor bude zadovoljan rezultatima te da nakon toga presudnu ulogu ima lokalna zajednica bez čije saglasnosti neće se moći dalje raditi, odnosno, vršiti eksploatacija rude.

Na okruglom stolu je ponovo naglašeno da promjene u kvalitetu vode nema te da istraživanja ni na koji način ne utiču na život mještana. Jedan od mještana je kazao da je politika podijelila mještane u Jezeru, a pitao je i koji metali se traže te zbog čega je na planini Ozrenski studenac zaustavljeno istraživanje i oduzeto rješenje koje je ministarstvo ranije izdalo.

Ilija Topić, koji je s adresom u Beogradu, a inače iz Jezera, danas je kazao da će pitanja uputiti i pismeno Lykos Balkan Metals, načelnici, nadležnim ministarstvima, a koja se tiču metode snimanja Jezera i dijela Jajca iz zraka, papirologije i dozvola, a na dio pitanja odgovore je odmah dobio od zamjenika ministra rudarstva i geologije RS-a Esada Salčina.

Dragana Karaga, predsjednica Skupštine Općine Jajce je kazala da će u četvrtak pred skupštinom biti prijedlog o zabrani daljih aktivnosti koje Lykos Balkan Metals provodi na području Jezera.

Dejan Nikolić, izvršni direktor kompanije Lykos Balkan Metals, u obraćanju medijima je kazao da se, kako se i danas moglo čuti, radi po zakonu i važećim izdatim dozvolama.

"Sve ste čuli od predstavnika ministarstva, kao i dekana i profesora fakulteta, da sve što radimo, radimo po važećim dokumentima, Zakonima i propisima te da naša istraživanja ne utiču na život i ekologiju mještana. Mi smo večeras saslušali sve govore mještana, njihova pitanja smo zapisali i u što skorijem vremenu ćemo dostaviti odgovore s činjenicama i potrebnim dokazima", poručio je Nikolić.

Na kraju je Ružičić kazala da je ovaj, treći po redu, okrugli stol ustvari još jedan pokazatelj demokratičnosti Općine Jezero te da je ona uz svoj narod.