Na današnjoj sjednici
258

Meliha Bašić izabrana za novu dekanesu Ekonomskog fakulteta u Sarajevu

A. Ku.
Meliha Bašić (Foto: Ekonomski fakultet u Sarajevu)
Meliha Bašić (Foto: Ekonomski fakultet u Sarajevu)
Profesorica Meliha Bašić izabrana je za novu dekanesu Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. Do okončanja konkursne procedure je obavljala funkciju v.d. dekana nakon što je tadašnja dekanesa Jasmina Selimović imenovana za guvernerku Centralne banke BiH.

Imenovanje Bašić su izglasali članovi Vijeća Ekonomskog fakulteta u Sarajevu na današnjoj sjednici.

Bašić je dugogodišnja profesorica u ovoj visokoobrazovnoj ustanovi.

Na poziciji v.d. dekana bila je 2018. godine, a do ponovnog izbora za v.d. dekana je obavljala dužnost prodekana za finansije.

Ona je, između ostalog, bila angažovana kao ispitivač ovlašten od Komisije za računovodstvo i reviziju BiH za certificiranje samostalnih računovođa i ovlaštenih revizora te kao ispitivač za ovlaštene sudske vještake u Ministarstvu pravde FBiH.

Osnivačica je Centra za forenzičko računovodstvo i predsjednica Akademskog udruženja internih revizora u BiH.

Također je, kako se navodi u njenom CV-u, aktuelna predsjednica ASUIR-a u BiH (Akademskog strukovnog udruženja internih revizora u BiH).

Bašić je svoje akademsko obrazovanje stekla na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Sarajevu, gdje je završila dodiplomski, magistarski i doktorski studij specijalizacijom u oblasti finansija i računovodstva, dok je specijalističku edukaciju stekla u Egiptu, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama.