BiH
0

Mektić: Dostavit ćemo Parlamentu BiH dopunjenu informaciju o napadu u Zvorniku

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da su sačinili informaciju vezano za teroristički događaj u Zvorniku i dostavili je Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH u smislu dostavljanja Parlamentarnoj skupštini BiH.

"Ali je jučer Parlament donio još jedan zaključak, da se ta informacija dopuni i zajedno dostavi Parlamentu na razmatranje, a odnosi se na mjere i radnje koje je MUPRS-a prije nekoliko dana preduzimao na području RS-a u smislu istraživanja, procesuiranja i dokumentovanja određenih krivičnih djela koja mogu imati veze s radikalnim i nasilnim ekstremizmom. Navodno prema nekim, prije svega medijskim izvještajima, da je dolazilo tu do prekoračenja određenih ovlaštenja ili tome slično", kazao je Mektić.

U narednih nekoliko dana ćemo, dodao je, pribaviti i taj izvještaj i "zajedno s ovim, po zaključku Parlamenta, dostaviti ga u Parlament na upoznavanje“.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović je na jučerašnjoj sjednici tog doma, podsjetio poslanike da je nakon terorističkog napada u Zvorniku Kolegij Doma zatražio od Vijeća ministara BiH informaciju o tom događaju.

Prema njegovim riječima, nakon toga "uslijedili su i drugi događaji vezani za pretrese i hapšenja po RS-u u akciji 'Ruben'“.

"Dobili smo informaciju od Vijeća ministara da se izrađuje cjelokupna informacija. Kolegij je zaključio da se dopunjena informacija sa svim ovim događajima i o napadu na policijsku stanicu, a i o događajima prije i poslije toga, svih policijskih agencija u BiH, uradi od Vijeća ministara i dostavi i to će biti predmet iduće sjednice", kazao je Džaferović na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma državnog Parlamenta.