BiH
260

Kuvajćani pomažu izgradnju Roditeljske kuće za djecu koja boluju od raka

Klix.ba
U posjeti Udruženju "Srce za djecu koja boluju od raka" i Pedijatrijskoj klinici KCUS-a boravio je generalni sekretar Vakufa države Kuvajt, Abdul Muhsin el-Hurafij u pratnji direktora Vakufske direkcije Senaida Zajimovića. Institucije i organizacije države Kuvajt posredstvom Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH donirale su dosad 125.000 KM za izgradnju Roditeljske kuće.

Generalni direktor KCUS-a i šef Hematoonkološkog odjeljenja Pedijatrijske klinike ukazali su da postojanje ovakvog objekta u neposrednoj blizini Hematonkološkog odjela je od neprocjenjivog značaja za djecu oboljelu od raka i njihove roditelje. Ovakvi objekti uobičajeni su uz svjetske, evropske, ali i bolnice u regionu.

Generalni sekretar Vakufa države Kuvajt je naglasio da mu je drago što su učesnici jednog ovakvog humanog i plemenitog projekta te da je ovaj projekt specifičan jer ga podržavaju različite institucije iz BiH i inostranstva.

Predstavnici Udruženja su se zahvalili donatorima, Vakufskoj direkciji i menadžmentu KCUS-a što su prepoznali značaj ovog projekta i pružili punu podršku.

Idejni i glavni projekat za Roditeljsku kuću su donacija arhitektonskog biroa Normal, a glavni arhitekt je Emir Salkić.

Kuća za roditelje djece oboljele od raka bit će površine 1.000 kvadratnih metara, imat će suteren, prizemlje i tri sprata, u njoj će biti deset apartmana, zatim multifunkcionalna prostorija sa igraonom i dnevnim boravkom, zajednička kuhinja i trpezarija, sala za sastanke i fizikalne vježbe, te prostorije za psihologa i Udruženje.

Ugovor o izgradnji Roditeljske kuće Udruženje je potpisalo sa KCUS-om i prema tom dokumentu KCUS će imati pravo vlasništva nad ovim budućim objektom dok će Udruženje kao investitor imati isključiva prava raspolaganja.

Za izgradnju Roditeljske kuće do sada je sakupljeno oko 364.000 KM, a još toliko novca je potrebno. Zato pozivamo sve ljude dobre volje da nam pomognu kako bi prikupili cjelokupan iznos za izgradnju kuće.