Sve po poslovniku
232

Krnja Šestorka poručuje: U Skupštini neće prolaziti ono što prolazi na KCUS-u

I. Č.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Dopredsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković poručio je na današnjoj konferenciji za medije da je Sarajevo doživjelo brutalan napad, poručivši kako se "neće voditi procesi u glavnom gradu kao što je to slučaj na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu".

"Mi kažemo da to neće moći", poentirao je Konaković, obrazloživši da je visoki predstavnik 2002. godine nametnuo amandmane vezane za izbor predsjedavajućeg.

Naveo je kako je jutros na sjednici Kluba Hrvata potegnut mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

"U slučaju da dvotrećinska većina jednog od klubova konstitutivnih naroda u Skupštini KS odluči da se neki zakon, propis ili akt odnosi na vitalni nacionalni interes, za usvajanje takvog zakona potrebna je većina glasova unutar svakog kluba konstitutivnih naroda", kazao je Konaković.

Poručio je kako je za njih završena farsa u vezi s imenovanjem Mirze Čelika na poziciju predsjedavajućeg Skupštine KS.

"Ni u Klubu Hrvata, ni u Klubu Srba, ni u Klubu Ostalih nema potrebne većine da bi akt bio važeći", istakao je Konaković.

Dodao je kako su Damir Marjanović i Danijela Kristić morali posegnuti za vitalnim interesom kako bi odbranili instituciju.

"Mi ćemo danas na sjednici Kolegija, uvjeren sam, dopuniti dnevni red sjednice koja će se 16. januara održati. Mirza Čelik je legitiman predstavnik Bošnjaka, to će se na sjednici desiti. Ali on ne može biti predsjedavajući ako se ne dogovore predstavnici u rukovodstvu", kazao je on.


Prema njegovim riječima, pečat je u Skupštini KS i nije "nestao".

"Opečaćeno je sve što treba. Zamislite da smo ovim ljudima dali pečat Skupštine KS. Ustav nalaže da se štite procedure. Ja ću ih štititi životom, tijelom i intelektom. Ja sam radeći to sakrio pečat od bande koja je pokušala prijevremeno upotrijebiti ono što im ne pripada", istakao je Konaković.

Vibor Handžić, zastupnik Naše stranke u Skupštini KS, podsjetio je kako pravni cirkus traje od 26. decembra i kako je nova skupštinska većina pretjerala.

"Šta će se s ovakvom praksom desiti ako se princip sile počne primjenjivati na svim dijelovima države BiH. Ovo jeste trenutno pitanje Kantona Sarajevo, ali bojim se da suštinski prevazilazi okvire Sarajeva. Da li lideri vladajućih stranaka na višim nivoima vlasti stvarno podržavaju ono što njihovi kantonalni zastupnici rade", zapitao se Handžić.

Igor Stojanović, zastupnik SDP-a u Skupštini KS, je pozvao SDA SBB, DF i BOSS da dođu sutra da se usvoje akti za Kanton Sarajevo.

"Treba zajednički da djelujemo i da pokušamo pokazati kako poštujemo red i zakon. Sve ostalo je siledžijstvo. To siledžijstvo nema nikakav efekt. Ništa novo nije ponuđeno u njihovom aktu", rekao je Stojanović.

Dodao je kako je nužno da primjer Sarajeva bude primjer za čitavu zemlju.

"Nema preglasavanja, moraju se poštovati odluke svakog naroda. Ne vidim šta je problem. Niko ovdje ne izbjegava promjenu vlasti", istakao je Stojanović.