BiH
307

Krajišnik: Ono što se desilo u Srebrenici je velika ljaga na Republici Srpskoj

Klix.ba
Momčilo Krajišnik (Foto: Klix.ba)
Momčilo Krajišnik (Foto: Klix.ba)
Osuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik je u razgovoru za Face TV kazao da neće odustati dok se ne donese presuda kojom se kaže da on to nije te da je osuđen za zločine koje je činio neko drugi. U intervjuu koji je dao Senadu Hadžifejzoviću, Krajišnik je govorio o ratu, vremenu provedenom u zatvoru, ali i o budućnosti BiH i njenih građana.

"Osudili su me zbog zločina koji je počinio tamo neko drugi, prikupio sam dokaze i predat ću apelacioni podnesak. Sve dok Vijeće haškog suda ne bude reklo nije kriv, ja neću se praviti da nemam presudu koja je sankcionisala nešto protiv čega sam ja bio i govorio sasvim drugačije", kazao je Krajišnik.

Na konstataciju da je i Biljana Plavšić priznala ratni zločin, Krajišnik je kazao da je ona "priznala nešto što nije tačno da bi lakše prošla".

"Ja sam se htio boriti da dokažem istinu. Dao sam sebi zavjet, amanet sam dao svojoj djeci. Ako ja ne uspijem dokazati, zadužujem vas, ako vi ne uspijete zadužujem svoje unuke. Nisu kazna godine zatvora, čovjek će umrijeti ionako, etikata ratnog zločinca je prava kazna", kazao je Krajišnik, ponavljajući priču kako je Haškom sudu trebalo samo da osudi neke Srbe.

"Osuđen sam zato što je Mladić bio nadređen nekom vojniku i taj je počinio zločin. Sve što on brani sebe ide u prilog meni, jer ja nemam veze šta je on radio ili bilo ko drugi. U mojoj presudi nema ništa da sam ja uradio, nego sam kriv što sam bio u tom krugu ljudi, a jedan od njih Mladić, je bio nadležan za vojsku i taj vojnik je nešto uradio što je nečasno, zločin", izjavio je Krajišnik, dodajući da ne brani nikoga i da svi oni koji su krivi trebaju odgovarati.

On je ustvrdio kako Radovan Karadžić nije bio informiran o tome što se događalo u Srebrenici, kao ni on.

"Ne mogu reći da li je Mladić kriv za Srebrenicu ili ne, ali je uvijek govorio da je protiv zločina. Ono što se desilo je sigurno najviše pogodilo žrtve. Niko nema pravo nijednog čovjeka ubiti, ali kako se to desilo... Velika je to ljaga na Republici Srpskoj", rekao je Krajišnik, dodajući da je to i velika nesreća za srpski narod te da je ono što je učinjeno u Srebrenici "mogao učiniti samo idiot".

Krajišnik je kazao i to kako je imao korektne odnose sa Alijom Izetbegovićem te da ga poštovao, kao i to da, bez obzira što "na našoj strani neki govore za Aliju izetbegovića, Harisa Silajdžića i druge, ja ih nikad ne bih sudio, oni su radili koliko su mogli".

"Upoznao sam ih, i znam kao što sam ja želio da dođe do mira, tako su i oni. Znam da oni nisu krivi, ako ima neka naredba, a ja je nisam našao, onda bih rekao da su krivi. Htio ne htio morao sam to istraživati. Smatram da je tako bilo i na drugoj strani i da su trebali odgovarati oni koji su stvarno krivi".

On je ustvrdio i to da ako je, srpska strana u ratu imala bilo koga da je radio protiv nje, da je to onda bio Beograd. "Imam nesimpatije prema Miloševiću jer je dao Sarajevo. Moglo se napraviti poštenije rješenje. Da su Srbi ostali u Sarajevu to bi bila kopča za BiH za sva vremena. Milošević je dao Sarajevo za čašu viskija i ako bi ga trebao neko slaviti, onda bi to trebali biti vi", kazao je Krajišnik, dodajući da je sa Richardom Holbrookeom razgovarao i da ga je pitao da li pristaje da Sarajevo bude distrikt, da ne spada ni u RS, ni Federaciju, na šta je tada rekao da pristaje, ali da to sada ne smatra rješenjem.

Također je kazao kako je još 1993. dogovorena "podjela" BiH na Federaciju i RS, ali da to nije realizirano tada. Također, kazao je i kako mu je "jedan stranac" nakon rata nudio otcjepljenje RS-a, a za uzvrat tražio da se "srpske općine oko Sarajeva pripoje, u zamjenu za Goražde".

Između ostalog, naveo je i kako su srpska i hrvatska strana pravile mapu za "muslimansku državu" kojoj bi pripalo 33 posto teritorije BiH, s tim da bi "mi imali pravo za pet godina da se odvojimo, ako hoćemo".

Krajišnik je izjavio i to da se o RS nikada ne može govoriti kao o "državi o bukvalnom smislu". "RS je jedan dio BiH i tačka". Osim toga pitao je zašto ga članovi Predsjedništva BiH, Komšić i Izetbegović, nisu posjetili u zatvoru kada su dolazili u London te zašto predsjedništvo BiH nije organiziralo njegov povratak?!

U razgovoru je naveo i to da se još nije susreo sa Miloradom Dodikom, iako ga je pozvao da dođe u Banju Luku.

"U ratu ko profitira on je bolestan, u ratu nema profitiranja", izjavio je Krajišnik.