BiH
54

Krajišnik: Ne znam zašto je organizovan doček, ja sam ipak ratni zločinac

Piše: J. H.
Osuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik na Palama (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Osuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik na Palama (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Momčilo Krajišnik, osuđeni ratni zločinac, stigao je u Banju Luku avionom Vlade RS-a iz Beograda. Nakon što se spustio na aerodrom u Mahovljanima, on će helikopterom biti prebačen na Pale gdje ga očekuje doček koji je organizovala tamošnja Srpska dermokratska stranka.

"Ne znam zašto je doček organizovan, ja sam ipak ratni zločinac. Tek u revizionom postupku trebam dokazati istinu", kazao je Krajišnik između ostalog nakon slijetanja u Banju Luku.

Osuđeni ratni zločinac koji je u zatvoru u Velikoj Britaniji izdržao dvije trećine dvadesetogodišnje kazne, kazao je da je presretan što je pušten na slobodu.

"Ja samo mogu da kažem da se osjećam kao da sanjam, kao da sam došao sa onog svijeta. Vi ne znate kako je lijepa ova država, čuvajte je, pazite i branite je", poručio je Krajišnik.

On je dodao da jedva čeka da vidi svoju porodicu.

"Bog je vodio mojom sudbinom. Želim da se bavim privatnim poslom, a kako će biti to, vidjet ćemo", dodao je Krajišnik te kazao da se ne namjerava baviti politikom već privatnim poslom.

On je osuđen za ubistva, progon, istrebljenje, deportaciju, zločin protiv čovječnosti kao i za učešće u združenom zločinačkom poduhvatu trajnog uklanjanja Bošnjaka i Hrvata na širem području BiH.

Podsjetimo, on je u Sarajevu uhapšen 3. aprila 2000. godine, a više od šest godina kasnije osuđen u Haškom tribunalu na 27 godina zatvora. No, u martu 2009. godine Apelaciono vijeće mu je smanjilo kaznu na 20 godina nakon čega je prebačen u Veliku Britaniju gdje je služio kaznu.

Nakon što je osuđeni ratni zločinac prijevremeno pušten na slobodu, stigle su brojne osude na račun predsjednika Haškog tribunala Theodora Merona. U odluci se navodi da je Krajišnik bio “primjer dobrog zatvorenika” tokom odsluženja kazne u Velikoj Britaniji.

U izvještaju britanskog zatvora u kojem je Krajišnik služio kaznu navodi se da on želi, po puštanju na slobodu, da se vrati u Pale, gdje će raditi na benzinskoj pumpi svoje djece.