BiH
3

Komšić: Zaboravljamo ono čime bi se trebali ponositi - herojsku borbu Armije RBiH

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić danas je sa delegacijama Parlamenta Federacije BiH, Kantona Sarajevo i drugim bh. zvaničnicima na mezarju Kovači položio cvijeće te odao počast braniocima Sarajeva koji su učestvovali u odbrani Igmana.

Nakon ceremonije otvaranja centralnog programa manifestacije "Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2013 - Od Dana nezavisnosti do Dana državnosti" Komšić je u izjavi za Agenciju Fena prije svega čestitao Ramazanski bajram svim muslimanima BiH.

Govoreći o odbrani Igmana smatra da mi polako postajemo ljudi, skloni da zaboravljamo stvari.

"Na kraju krajeva zaboravljamo sve ono što je bilo veliko i zaboravljamo ono čime bi zapravo mogli da se ponosimo. To je herojska borba Armije RBiH, ali i jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova BiH u periodu od 1992. do 1996. godine", kaže Komšić.

Smatra da je značaj Igmana kao tada vojnog objekta, ne samo planine za Sarajevo nego i samim tim za BiH bio je ogroman.

"Hvala Bogu i zahvaljujući ljudima, koji su se gore borili, prije svega onima koji su svoje živote položili i ostali invalidi u toku borbi za Igman ta planina je ipak odbranjena, sačuvana", navodi Komšić.

U kasnijim vremenima, Igman je, smatra, poslužio kao dobar osnov u vojničkom smislu za daljnji prodor jedinica Armije RBiH prema Treskavici i istočnoj Bosni.

Cijeli taj proboj prema Goraždu i istočnoj Bosni bio je, podsjeća, zaustavljen Deytonskim mirovnim sporazumom. Na osnovu toga tvrdi da je vojnički značaj Igmana bio veliki.

"Također, ta bitka imala je i svoju političku važnost , jer zamislite da je tada pao Igman, pogotovo da su neprijateljske jedinice prodrle dole sve do Bradine, Sarajevo bi time bilo u potpunosti odsječeno od ostatka zemlje", istakao je Komšić.

Izražavajući zadovoljstvo što postoji želja i volja da se ipak s vremena na vrijeme govori o tim stvarima, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je kazao da je to razlog zbog kojeg je danas došao na manifestaciju "Odbrana BiH - Igman 2013 - Od Dana nezavisnosti do Dana državnosti".

"To je dio mog života, dio života koji je bio težak a na kojeg sam ponosan. Na kraju krajeva na mezarju Kovači toliko mojih prijatelja i drugova leži. Ljudska je obaveza doći na ovaj događaj", poručio je Komšić.

Učenje fatihe, kako za Fenu ističe predsjedavajući Predstavničkog doma Federalnog parlamenta BiH Fehim Škaljić, zapravo je dug prema onima koji su svoje živote ugradili u bolju budućnost BiH.

"Zvaničnici, prijatelji i rodbina poginulih danas su se okupili da se ne zaboravi. Zaborav je odustajanje od budućnosti i zato moramo čuvati i njegovati tradiciju", zaključio je Škaljić na današnjoj ceremoniji otvaranja centralnog programa manifestacije "Odbrana BiH - Igman 2013" - Od Dana nezavisnosti do Dana državnosti.