Glasat će za njih
0

Klub Hrvata: Razlozi odgode razmatranja energetskih zakona su tehničke prirode

S. M.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Klub Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH oglasio se u vezi odgode razmatranja seta energetskih zakona u ovom domu rekavši da su razlozi tehničke, a ne političke prirode.

"U povodu napisa u pojedinim medijima da je predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović iz političkih razloga i na zahtjev svoje stranke HDZ BiH tražio od premijera Vlade Federacije BiH Nermina Nikšića povlačenje seta energetskih zakona s današnje sjednice Doma naroda, kao delegati u Klubu Hrvata u Domu naroda u kojemu stranke HNS-a s HDZ BiH na čelu imaju većinu, odgovorno tvrdimo da nikakve političke pozadine u povlačenju seta ovih zakona nije bilo", istakli su u saopćenju.

Dodali su da je o njima, kako je premijer Nermin Nišić ranije istakao. odgođena rasprava iz čisto tehničkih razloga, odnosno kako bi Vlada FBiH imala dovoljno vremena očitovati se o brojnim amandmanima na zekone koji su upućeni od zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, te da je poznato da sjednica ovog doma nije održana 21. juna.

"To je jedini i stvarni razlog zbog kojeg je rasprava o tri iznimno važna zakona u oblasti energetike odgođena. Sve ostalo su špekulacije i laži koje u javnost plasira dio opozicionih delegata SDA", navodi se.

Naglasili su da će delegati HDZ-a podržati donošenje Prijedloga zakona o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti u FBiH, Prijedloga zakona o električnoj energiji FBiH kao i Prijedlog zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije.