BiH
39

Klix.ba u selu Kučić Kula: Nerdin je bio dobar momak, zaveli su ga, okrenuli mu glavu

Piše: E. F.
Kuća u kojoj je živio Nerdin Ibrić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U selu Kučić Kula nadomak Zvornika danas je tiho. U rodnoj kući Nerdina Ibrića koji je poginuo u sinoćnjem napadu na zvorničku policiju ostali su samo rođaci, a nakon što je Nerdinova majka Halima u ranim jutarnjim satima uz pratnju velikog broja policijskih službenika odvezena u policijsku stanicu u Zvorniku.

Komšije iz ovoga kraja izašli su pred svoje kuće i u tišini odmahuju glavama.

"Nije ovo dobro, žao nam je što se ovo dogodilo", kažu u šoku i nevjerici. Ne znaju šta reći o Nerdinu kojeg su dobro poznavali. Nije bio problematičan, bio je veoma povučen, nije izlazio niti je imao djevojku. Znao je pomoći komšijama u cijepanju drva i zaraditi nešto novca. Završio je, pričaju nam, Medicinsku školu u Zvorniku, ali nije imao zaposlenje.

U posljednje vrijeme počeo se čudno ponašati ali i dalje nije nikome pravio probleme. Vjerovali su da je sve posljedica traume koju sa sobom nosi od prethodnog rata.

Naime, pred sami početak ratnih događanja Nerdina je zabolio stomak i odveden je u zvorničku bolnicu. Baš te večeri počelo je odvođenje pripadnika bošnjačke nacionalnosti iz ovoga kraja. Tako je odveden i Nerdinov otac, a odvojen je i od majke. Tada je imao godinu dana, a pripadnici VRS-e sa pripadnicima zvorničke policije i paravojnih jedinica iz Srbije njegovog oca Sejfu su sa još 750 Bošnjaka odveli na Bijeli Potok gdje su svi pobijeni. Majka je prognana.

"Dvije godine nije bio sa majkom. Na kraju je nekako uspjela da ga vrati. Međutim, imala je problema sa njim. Nije mogao da stoji na nogama pa ga je učila hodati", priča nam jedna od mještanki Kučić Kule.

Izrastao je u veoma finog mladića ali je u posljednjih nekoliko mjeseci počeo da se mijenja. Znala je to i njegova majka Halima ali i drugi mještani. Nerdin je čak i svoje rođake pozivao da mu se pridruže na predavanjima na koja je išao petkom u mjesto Dubica kod Kalesije.

"Bio je on dobar momak, zaveli su ga. Bog zna šta su mu pričali, koristili su njegovu traumu da ga svrstaju u svoje redove. I mene je pozivao da idem, a i majku svoju", kazao nam je Nerdinov rođak Rifat Ramić. Nakon što je čuo što se dogodilo kaže da nije mogao spavati cijele noći.

"Kako bomba sam, hoću da puknem od jada. I majka njegova nije dobro, plakala je i proklinjala, govorila da će kuće zapaliti onima što su ga odvratili", priča nam Rifet.

Razgovarao je sa njim i to u nekoliko navrata kako bi ga odvratio od priklanjanja vehabijskom pokretu, ali Nerdin nije slušao, samo bi se osmjehivao.

"Govorio sam mu nemoj da ti neko okreće glavu, misli svojom glavom, ali ništa. Molio sam ga tamo da ne ide, da nema ništa dobro u tome i majka ga je molila, ali nije slušao", priča Rifat dodajući da je siguran da se ništa ne bi dogodilo da nije išao u Dubicu.

Safet Ramić, Rifatov brat i također rođak Ibrića, kaže kako su u ovom selu fino živjeli, gradili suživot, ali se boji da će se sada sve promijeniti.

"Niko više ne razmišlja isto, pa ni ja, sve je sada drugačije" kaže on.

Ne osjećaju se kao povratnici u ovo selo nesigurnima, ali ipak cijeli događaj je veoma uznemirujući.

Podsjećamo, u jučerašnjem napadu na policijsku stanicu u Zvorniku Nerdin je ušao sa puškom te na samom ulazu pucao i ubio policajca Dragana Đurića te ranio još dvojicu policijskih službenika. U razmjeni vatre i Nerdin je ubijen.