Helikopterom OSBiH
193

Izvučeno tijelo planinara Radeta Šimića koji je stradao na Prenju

A. B.
Foto: GSS BiH
Foto: GSS BiH
Uz pomoć helikoptera Oružanih snaga BiH tijelo jučer stradalog planinara Radeta Šimića evakuirano je s mjesta nesreće kod vrha Cetina na Prenju u Jablanicu.
U nesreći je lakše povrijeđen i Radetov kolega koji je s njim bio na Prenju. Odmah po dojavi na mjesto nesreće su krenuli timovi za spašavanje gorskih službi spašavanja (GSS) s više od 50 spasilaca.

TIJELO STRADALOG PLANINARA HELIKOPTEROM PREBAČENO U JABLANICUUz pomoć helikoptera Oružanih snaga BiH tijelo jučer...

Posted by GSSuBiH on Monday, February 15, 2021
"Po iznimno teškim vremenskim uslovima, uz jaku buru i temperature ispod -20 stepeni celzija, pripadnici gorskih službi spašavanja pripremili su tijelo za evakuaciju i transportovali ga do mjesta pogodnog za izvlačenje helikopterom. Ovom prilikom ističemo iznimnu stručnost i zalaganje posade helikoptera Oružanih snaga BiH", naveli su iz GSS BiH.

U akciji izvlačenja tijela učestvovali su i članovi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

"Općina Jablanica zatražila je da FUCZ pošalje ekipu ljudi sa opremom kako bi učestvovali u akciji spašavanja. Nedugo poslije toga 11 pripadnika FUCZ sa potrebnom opremom stiglo je u mjesto Bijela kod Jablanice gdje su ostavili vozila i dalje ka mjestu nesreće krenuli pješke zajedno sa pripadnicima GSS u BiH i ostalim spasiocima", dodali su iz FUCZ-a.

Stradali Rade Šimić je bio pripadnik Oružanih snaga BiH. Imao je čin poručnika i radio je kao kontrolor i časnik za materijalno-finansijske poslove.

Tokom jednogodišnje osnovne vojne izobrazbe napisao je knjigu o svom putovanju kroz Južnu Ameriku. Bio je zaljubljenik u putovanja i uživao je boraveći u prirodi, a planinarenje je bilo njegova najveća ljubav.

Rade je poginuo nakon što ga je lavina bacila na stijenu, nakon čega je njegovo tijelo bilo na nepristupačnom terenu te je zbog toga akcija spašavanja dugo trajala. U trenutku nesreće nije bio na dužnosti.